Енергийната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за компенсации за общини,

...
Енергийната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за компенсации за общини,
Коментари Харесай

Енергийната комисия отхвърли предложението за 100% компенсации за общини, болници и храмове |

Енергийната комисия отхвърли предлагането на ГЕРБ-СДС за обезщетения за общини, лечебни заведения, учебни заведения, обществени и културни институции с 12 гласа " въздържал се ", 0 " срещу " и 7 " за ". 

Членовете на комисията от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " поддържаха предлагането, а всички останали се въздържаха.

В проекторешението, препоръчано предходната седмица от Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС, беше заложено въвеждането на обезщетения в цялостен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Предвиждаше се обезщетенията да се изплащат от 1 януари 2022 година за период от шест месеца.

Идеята за това предложение се роди предходната сряда по време на съвещанието на комисията по енергетика, когато Дани Каназирева изиска и по този начин да не получават високи сметки за ток. Поводът беше новината, че Това ѝ предложение беше отхвърлено. Изненадващо даже Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разкритикува тази концепция и косвено упрекна ГЕРБ в популизъм.

. Бившият министър на стопанската система, енергетиката и туризма от кабинета " Борисов 1 " и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев мотивира предлагането с невъзможността на някои небитови обекти да генерират доходи, посредством които да компенсират високите сметки за електрическа енергия. Той обаче не предложи откъде да дойдат средствата за въпросните обезщетения. По време на днешното изключително съвещание на енергийната комисия,, той още веднъж нито показа план за нужните средства, нито предложи от кое място да дойдат такива. Добрев обаче повтори тезата си, че нужните суми ще са по-малко от тези, отделени предишното лято за обезщетения на ЕРП-тата и съобщи, че парите ще дойдат от там, " откъдето пристигнаха парите за обезщетения за ЕРП-тата ".

Двучасов спор и " пиар акция на на ГЕРБ "

Очакваше се през днешния ден парламентарната комисия да организира две изключителни съвещания - на първото да организира, а на второто - да реши дали ще вкара обезщетителен механизъм за високите цени на тока за общини, лечебни заведения, учебни заведения и религиозни храмове. По предложение на ГЕРБ обаче двете съвещания бяха слети. Така след 30-минутното съвещание по първите две точки, свързани със състава на КЕВР, стартира и разглеждането на проекторешението за компесаторния механизъм.

Изненадващо обаче тази последна точка провокира огромен интерес и на съвещанието участваха поканените от партията на Бойко Борисов други народни представители от ГЕРБ, които не членуват в комисията, духовници, представители на Националното съдружие на общините и даже пиарът на парламентарната група, който излъчваше онлайн изявленията на депутатите от ГЕРБ. Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия дефинира това мероприятие като " добре проведена пиар акция от политическа партия ГЕРБ ". 

Тези му думи провокираха непотребен спор, в който депутатите от ГЕРБ-СДС защитаваха тезата, че участват доста хора, които са наранени от високите сметки за ток и чакат бързи решения от властта.

Митрополит Антоний, представляващ Светия Синод, съобщи, че храмовете в цялата страна към момента се отопляват с ток и газ, само че нарастването на цените е довело до въвеждането на режими на тока и газа. Причината са високите сметки от последните месеци. Той настоя за обезщетения за религиозните храмове или за преминаването им от свободния на контролирания пазар.

Митрополит Антоний разяснява още, че миряните, които влизат в храмовете, с цел да възпламенят свещ и да почувстват нравствен уют, би трябвало да имат и чувство за домакински уют и топлота. Той посочи, че културното завещание - иконите, са застрашени поради непостоянната температура, дължаща се на въведените отоплителни режими.

Председателят на Националното съдружие на общините в Република България инж. Даниел Панов също настоя за обезщетения за общините. Според него максимален проблем има с отоплението на учебни заведения, театри, детски градини, ясли и обществени институции като домове за възрастни хора и деца. По думите му при осветлението няма огромен проблем и общините могат да се оправят с енергоспестяващи осветителни тела или други други възможности, посредством които сметките в тази тенденция биха били редуцирани. 

Владимир Табутов от Политическа партия упрекна ГЕРБ-СДС в популизъм поради препоръчаната от тях отплата в размер на 100% от увеличените цени. 

Росица Кирова от ГЕРБ пък подхвана тезата, че парламентарната ѝ група предлага решения, каквито държавното управление и министерството на стопанската система нямат. Александър Ненков също я поддържа и добави, че ГЕРБ прави предлагането, тъй като " страната я няма ". Председателят на комисията Радослав Рибарски ги отвърна, че са постъпили мнения на Министерски съвет и на Министерството на стопанската система.

Освен това през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков разгласи, че е образувана.

Бившият енергиен министър Делян Добрев също не пропусна да разкритикува държавното управление, тъй като на съвещанието на комисията не участват нито министрите на енергетиката и финансите - Александър Николов и Асен Василен, нито някой от заместниците им. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС настоя за бързо въвеждане на обезщетения и повтори тезата си, че парите ще дойдат оттова, откъдето пристигнаха парите за ЕРП-тата. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък съобщи, че сметките на общините са високи и обезщетенията са нужни незабавно. Той показа и сметки, съгласно които най-чувствително нарастване има за осветлението и предвижда огромен растеж в сметките за ток. Владимир Табутов пък го отвърна, че прави сметки на коляно и попита някогашните ръководещи дали са правили планове от кое място да дойдат нужните средства за сходна мярка.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи пък предложи " на господин Табутов да му бъде дадена отмора, с цел да счита, а господин Добрев да се поуспокои ". Той поддържа предлагането на ГЕРБ-СДС и предвижда, че членовете на комисията от ръководещите партии нямало да го създадат, единствено с цел да не слагат министрите си в неуместна обстановка и да потвърдят, че Министерски съвет не взима решения. 

" Колеги би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да приемем това предложение. Ако би трябвало го припознайте Вие (управляващите), в случай че би трябвало го пишете, че е на господин Асен Василев ", иронично предложи Аталай.

Последва и още едно изявление в този дух - Александър Нанков предложи на сътрудника си от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев да вземе предлагането и на следващия ден водачът на левицата Корнелия Нинова да го предложи за свое на следващ ексклузивен брифинг.

Все отново предлагането на ГЕРБ-СДС не беше припознато от нито една от ръководещите партии и предстоящо беше отхвърлено. Предстои то да бъде прегледано в пленарна зала, където също надали ще събере нужната поддръжка.

От Българска социалистическа партия и Политическа партия предложиха различен вид - обезщетенията да бъдат заложени в Бюджет 2022 с публицистична смяна сред двете четения. Според тях това закъснение ще даде време за правене на нужните планове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР