Енергийната ефективност е това, което превръща "умния дом" в "зелен

...
Енергийната ефективност е това, което превръща "умния дом" в "зелен
Коментари Харесай

Наталия Петрова, Schneider Electric: Умният дом е и зелен дом

Енергийната успеваемост е това, което трансформира "умния дом " в "зелен дом ".

Това сподели инж. Наталия Петрова, управител бизнес развиване в Направление Системи за домашна автоматизация в Schneider Electric, която взе присъединяване във второто издание на форума Домът на бъдещето, проведен от Profit.bg.

"Умният дом, или системата за домашна автоматизация, съставлява интегрирано ръководство на всички системи в дома - осветяване, отопление, щори, битови електроуреди и така нататък Чрез тази интеграция се реализира енергийна успеваемост, комфорт и опростяване на ръководството за дома ", разяснява Петрова.

По думите ѝ енергийната успеваемост се реализира по три съществени метода. Първият е посредством елиминиране на непотребното ползване на сила, или така наречен интензивно икономисване. Много постоянно в дома се вършат авансово готови сюжети, според от наличието или отсъствието на неговите жители. Например, когато няма никой, осветлението се изключва, отоплението е в пестелив режим и така нататък

"Дори дребна разлика от 1 градус в температурата, която се поддържа, води до спестявания на разноски от порядъка на 5-10% ", изясни инж. Наталия Петрова.

Вторият метод за реализиране на енергийна успеваемост е посредством оптимално потребление на естествените условия, в които се намира жилището. Според инж. Петрова, хората постоянно се изненадват, когато схванат какъв брой интензивно взе участие Слънцето в енергийните съоръжения.

"През лятото, да вземем за пример, щорите могат да се спуснат, с цел да се ограничи нагряването на дома и да се подкрепи климатичната система за изстудяване. През нощта пък прозорците могат да се отварят със същата цел. Режимите на работа са многочислени ", съобщи специалистът на Schneider Electric.

Третият метод за икономисване е посредством ръководство на самите източници на отопление и изстудяване. В доста жилища има повече от един сходен източник и могат да се създадат разнообразни логаритми за работа по допустимо най-ефективния метод.



Тя даде образец с комбинацията сред климатик и Топлоелектрическа централа, термопомпа и Топлоелектрическа централа, газови котли и т. н. По думите ѝ в бъдеще ще става все по-актуално въвеждането на силата от възобновими източници.

"Характерното за нея е, че тя се генерира главно денем, а потреблението в жилищата е най-вече вечер и заран. Благодарение на системата за домашна автоматизация, тази сила може да се разпредели и част от електроуредите и системите да "отложат " работата си за интервалите отвън пиковото ползване ", изясни инж. Наталия Петрова.

Тя сподели още, че това е изключително значимо за обекти, които са ситуирани в по-отдалечени региони и в които няма опция за присъединение към електрическата мрежа.

Според инж. Наталия Петрова залагането на автоматизацията е добре да стартира на по-ранен стадий, още при проектирането на обещано жилище или постройка, защото се изисква координиране сред всички системи.

Тя обаче изясни, че внедряването на "умния дом " се случва елементарно, когато се възнамерява в точния момент. При построяването на жилището се случва самото полагане на кабелите и инсталацията на ръководството на системите, а във финалния стадий автоматизацията "оживява " със
залагането на всички логичен концепции в нея.

"Дигитализацията и зелената концепция са директно свързани и това е първата стъпка, която човек би трябвало да направи при трансформацията към енергийно дейно ползване. За да знае къде отиват разноските му, той би трябвало да има видимост. Дигитализацията оказва помощ за събирането на информацията и данните от обособените системи, с цел да можем да ги пресъздаваме. Така може да се види къде има преразход на сила, по кое време и какъв брой харчим и така нататък ", изясни тя.

По думите ѝ, колкото по-отворени са системите, на база на които се построява домашната автоматизация, толкоз повече са опциите за събиране на данни.

"Важно е да се знае, че спестяването на сила е съразмерно на системите, които са интегрирани в дома. Ако приказваме единствено за осветяване, спестяванията може да доближат до към 15%. Ако се включат отоплението и останалите системи, може да се стигне и до към 50% по-ниски разноски за сила ", сподели още инж. Петрова.

Тя разкри и детайлности за новата серия ключове Unica на Schneider Electric, която е на българския пазар от предходната седмица и може да се похвали с доста функционалности и разнородни механизми. Другото преимущество на ключовете са естествените материали - стъкло, камък, дърво и каучук. Компанията към този момент предлага и ключове с антибактериално покритие.

Новата Unica е основана и с грижа за природата. 50% от суровините, употребявани в производството, са от рециклирани източници, а и самите ключове са 100% разградими.

"Макар и дребен подробност в интериора, ключовете и контактите са извънредно значими, тъй като те са връзката с електрическата мрежа. Освен красиви и елегантни, те би трябвало да са и функционални, качествени, устойчиви във времето и най-много безвредни ", сподели още инж. Наталия Петрова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР