Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на

...
Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на
Коментари Харесай

Морбили, подагра, сифилис: Болестите от викторианската епоха се завръщат

Ендемична проказа във Флорида, опасност от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис, който се усилва с 50 или повече % в Ирландия и Португалия.

Това не е фрагмент от викториански разказ, а отрезвяваща фотография на западния свят през 2023 година

Намаляващите равнища на имунизация в детска възраст, измененията в държанието и питателните привички и, несъмнено, изменението на климата способстваха за съвършената стихия, при която рисковите заболявания, считани за останали в предишното, се завърнаха в страни, които преди този момент на практика ги бяха отстранили.

Освен това бактериите стават все по-устойчиви на нашите антибиотици, което значи, че едно от най-трансформиращите медикаменти през последните 100 години е застрашено.

Докато богатите страни съумяха да отстранен доста от епидемиите от предходните епохи посредством съгласувани акции за имунизация, интелигентни послания в региона на публичното здраве и въвеждането на ефикасни модерни медикаменти, през XXI век се следи поврат. С пандемията COVID-19 и „ ерата на световното стопляне “, здравните системи се оказаха на назад във времето в битката с някои от най-старите заболявания.

„ Политико “ показва лист от пет заболявания, които се завръщат:

Морбили

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните човешки заболявания, която в предишното на всеки две-три години провокира епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се трансформира, когато по този начин нареченият татко на актуалните ваксини Джон Франклин Ендерс създава ваксина. Първата ваксина е позволена за приложимост през 1963 година и по-късно имунизацията е публикувана всеобщо. Но защото мощно заразна, имунитетът в общностите би трябвало да е в действителност висок – 95 %, с цел да се спре разпространяването на заболяването.

В днешно време тези стойности не се доближават и резултатът е експлоадиране на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания изгубиха статута си на страни, свободни от морбили. Само два месеца след началото на 2023 година в европейския район към този момент има 900 случая на морбили – надхвърляйки общия брой през 2022 година

Нидерландия предизвести, че намаляването на обсега в страната значи, че е по-вероятно морбили да се появи още веднъж. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност съобщи, че столицата е подготвена за десетки хиляди случаи заради по-ниското равнище на имунизация през последните няколко години, което се е нараснало поради пандемията.

Данните от Лондон обрисуват „ ужасяваща картина “, споделя Андрю Полард, шеф на Оксфордската група за ваксини. „ Не би трябвало да подценяваме сериозността на това обръщение “, сподели той тогава.

Сифилис

Сифилисът е бактериално заболяване, излъчено по сексуален път, което може да се лекува с пеницилин, в случай че се хване рано. Ако това не се случи, болестта се развива на стадии, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други признаци като температура или отмалялост, а третият е инертен етап, при който бактериите остават в организма, само че не предизвикват проблеми. Последният стадий може да настъпи десетилетия след първата зараза и може да повреди органите и да докара до гибел.

В края на XVIII в. се счита, че над един на всеки пет лондончани доникъде на 30-те си години е имал сифилис. Сега Агенцията за здравна сигурност на страната още веднъж следи големи скокове, като броят на случаите през 2022 година – 8 692 – е най-големият годишен брой от 1948 година насам.

И това не се отнася единствено за Обединеното кралство.

Най-новото годишно епидемиологично изследване на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите демонстрира, че случаите в целия Европейски Съюз и ЕИП са във възходяща наклонност. Най-високият % през 2019 година е бил в Малта, следвана от Ирландия.

Случайните полови контакти са по-лесни от всеки път, с помощта на вездесъщите приложения за запознанства и възхода на „ кемсекс “ (секс, най-вече сред мъже, под въздействието на опиати – бел. ред.). Но освен по-рисковото държание е причина за нарастването. Смята се, че за растежа са отговорни и съкращенията на услугите за полово здраве – да вземем за пример в Англия са съкратени 1 милиард паунда.

Подагра

Болестта на кралете се завръща и този път от нея страдат освен кралските особи, които пируват с алено месо и алкохол.

Подаграта е мъчителен тип артрит, при който към ставите – постоянно огромния пръст на крайници, се образуват дребни кристали. Случаите се усилват в целия свят, като в Съединени американски щати и Канада има най-голямо нарастване на оценките за разпространяването на подаграта сред 1990 и 2017 година

Рисковите фактори за подагра включват мъже, затлъстяване, здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет и консумация на храни с високо наличие на фруктоза. Тя се усилва и според от потреблението на алкохол.

Тъй като процентът на затлъстяване в европейския район не демонстрира признаци на закъснение, наподобява, че заболяването на кралете може да не изчезне скоро.

Проказа

Тежкото кожно заболяване, породено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на сензитивност в кожата, очите и носа, е нещо, което малко хора, живеещи в западните страни, биха могли да видят. Досега.

Нов отчет демонстрира, че проказата може да се е трансформирала в ендемична за Флорида в Съединени американски щати. Броят на записаните случаи се е нараснал повече от два пъти през последното десетилетие в югоизточните щати на Съединени американски щати. Въпреки че за увеличението на случаите се винят нездравословният метод на живот, откривателите показват и неприятното ръководство на положението.

В предишното хората с това заболяване са били изпращани на отдалечени карантинни острови, известни като колонии за прокажени. Сега заболяването може да бъде излекувана с месеци терапия с няколко медикаменти, а ранното ѝ разкриване може да предотврати инвалидизацията.

Малария

Маларията не всеки път е била болест, която се е срещала единствено в тропическите региони на Африка, Азия и Латинска Америка. Случаи на малария се следят в блатистите региони на Париж и около река Темза в Лондон, а в края на XIX в. в италианската Сардиния се регистрирани 300 смъртни случая на 100 000 поданици. Но Европа съумява да изкорени маларията посредством голяма следвоенна стратегия за напръскване с инсектициди, пресушаване на блатата и медикаментозна терапия.

Макар че маларията към момента не се е завърнала изцяло в района, като се изключи няколко локално излъчени случая, разпространяването на други заболявания, пренасяни от комари, като денга и Западнонилска тресчица, би трябвало да се преглежда като сигнален знак. От другата страна на Атлантическия океан, през юни, Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати предизвестиха за няколко местни случая на малария.

Що се отнася до ориста на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс съобщи, че с увеличението на рисковите метеорологични феномени в района Европа „ може да стане очевидец на завръщането на маларията “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР