Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство

...
Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство
Коментари Харесай

Емма Нейкова стана европейска шампионка по фехтовка за девойки

Емма Нейкова завоюва златния орден на сабя на Европейското състезание по фехтовка за младежи и девойки в Неапол. В надпреварата участваха 70 сабльорки от 21 страни, измежду които бъдещите звезди на този спорт. С купата си Нейкова, водена от националния треньор Ивайло Воденов, повтори триумфа на Йоана Илиева от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.
Прочетете още
Емма Нейкова стартира пътя си към златния орден с четири победи и две загуби в групите, като влезе във втората фаза на надпреварата под N24. В първия кръг от директните елиминации сабльорката ни се наложи над Бетани Брайърли от Англия с 15:7. В идващия дуел, годен за място измежду най-хубавите 16, Нейкова победи играещата под безпристрастен байрак Евелина Попова с 15:13. В срещата за място в топ 8 българката в профил Виктория Короченко от Украйна с 15:11. Последва победа с 15:10 над Александра Михайлова, играеща под безпристрастен байрак. На полуфинала Нейкова в профил Амалия Ковалю от Румъния с 15:14 след извънредно оспорван дуел. В срещата за купата на Европейското състезание Емма Нейкова се изправи против Анна Шпиец от Унгария, игра със самочувствие, устремено и разпростра големия си капацитет. След като изоставаше с 3:8 възпитаничката на фехтовален клуб „ Свечников “ освен навакса изоставането, само че и поведе с 10:8. До края на срещата Нейкова не изпусна задатъка си, затвори срещата с 15:12 и справедливо завоюва златния орден.

Другите българки в конкуренцията на сабя също се показаха на равнище. Калина Атанасова се класира на 5 място, откакто излезе от групите с 6 победи от 6 срещи. В елиминациите тя победи Зузана Порада от Полша с 15:10, по-късно в профил Лекси Крейз от Англия с 15:11, а в срещата за място на полуфиналите отстъпи пред Фелис Хербон от Германия с 8:15.
Мариела Георгиева и Кристина Миланова влязоха измежду най-хубавите 64, като си поделиха 52-53 място.

В шампионата на шпага за младежи, който също се организира през днешния ден, се включиха четирима българи – Рахим Рашайда, от Васил Ивакимов, Александър Костадинов и Самуел Петканчин. Най-добре се показа Рахим Рашайда, който се класира на 23 място от 107 участници. В групите той записа четири победи от пет срещи. В директните елиминации фехтовачът ни влезе под N20 и във втория кръг се наложи над Даниел Ондо от Словакия с 15:10. В дуела за място измежду най-хубавите 16 Рашайда отстъпи пред Дмитро Пласкин от Украйна след оспорвана игра и 14:13 в интерес на украинеца.

Васил Ивакимов влезе измежду най-хубавите 64, като приключи конкуренцията на 49 място. Самуел Петканчин раздели място 99-100 с Николас Ван Копеноле от Белгия.

Днес Европейското състезание по фехтовка за младежи и девойки продължава с конкуренциите на девойки шпага, младежи рапира и младежи сабя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР