Емисиите парникови газове, отделени от икономиката на ЕС, са се

...
Емисиите парникови газове, отделени от икономиката на ЕС, са се
Коментари Харесай

България първенец в ЕС: Намалила е парниковите си газове, но е увеличила БВП

Емисиите парникови газове, отделени от стопанската система на Европейски Съюз, са се равнявали на 941 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид през първото тримесечие на 2023 година, което е понижение с 2,9 % по отношение на същото тримесечие на 2022 година (969 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид). Това оповестява на уеб страницата си през днешния ден европейската статистическа работа Евростат.

Свиването се регистрира редом с увеличението на брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейски Съюз с 1,2 % през първото тримесечие на 2023 година на годишна основа.

Информация идва от данните за тримесечните оценки на излъчванията на парникови газове по стопански действия, оповестени през днешния ден от Евростат. Тримесечните оценки на излъчванията на парникови газове допълват тримесечните социално-икономически данни, като да вземем за пример Брутният вътрешен продукт или заетостта, прецизира европейската статистика.

През първото тримесечие на 2023 година икономическите браншове, източник на най-вече излъчвания на парникови газове, са „ семейства “ (24 процента), „ произвеждане “ (20 процента), „ електроснабдяване, газоснабдяване “ (19 процента), „ селско стопанство “ (13 процента), следвани от „ превоз и депозиране “ (10 процента).

Данните демонстрират, че спрямо първото тримесечие на 2022 година излъчванията са намалели в 5 от 9 стопански бранша. Най-голямо понижение е записано в „ електроснабдяване, газоснабдяване “ (-12,3 процента). Основният бранш, в който излъчванията са се нараснали, е „ превоз и предпазване “ (+7,2 процента).

Емисиите са намалели в 21 страни от Европейски Съюз

Емисиите на парникови газове през първото тримесечие на 2023 година са намалели в съвсем всички страни от Европейски Съюз спрямо първото тримесечие на 2022 година, като се изключи Ирландия (+9,1 процента), Латвия (+7,5 процента), Словакия (+1,9 процента), Дания (+1,7 процента), Швеция (+1,6 процента) и Финландия (0,3 процента). В тази група страни от Европейски Съюз Брутният вътрешен продукт също се е нараснал.

Най-голямо понижение на излъчванията на парникови газове е записано в България (-15,2 процента), Естония (-14,7 процента) и Словения (-9,6 процента).

Сред 21 страни от Европейски Съюз, които са понижили излъчванията си, единствено в 6 се регистрира и стесняване на Брутният вътрешен продукт (Чехия, Естония, Литва, Люксембург, Унгария и Полша), което значи, че 15 страни от Европейски Съюз (Португалия, Хърватия, Белгия, Малта, Франция, Испания, Нидерландия, Германия, Австрия, Румъния, Италия, Кипър, Гърция, Словения и България) се съумели да понижат излъчванията си и в същото време да усилят своя Брутният вътрешен продукт.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР