Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в

...
Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в
Коментари Харесай

Родена е Емили Бронте, британска романистка

Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 година в Торнтън, Йоркшър, Северна Англия в фамилията на Патрик Бронте и Мария Брануел. Семейството има шест деца – Шарлот, Емили, Ан, Мария, Елизабет и Патрик Брануел. Най-големите Мария и Елизабет умират доста рано.

През 1838 година Емили става учителка в правното учебно заведение в Халифакс. Тя непрестанно е измъчвана от носталгия по родния край. През април 1839 година здравето ѝ се утежнява и тя се връща вкъщи. Там тя се грижи за семейството, учи в неделното учебно заведение, чете немски книги, по този начин научава немски език. През свободното си от отговорности време свири на пиано.
 Родена е Розмари Стателова Родена е Розмари Стателова
Родена е на 29 юли 1941 година във Варна. Започва да се занимава с музика в ранна детска възраст. През 1958 година приключва Средното музикално...

През 1842 година Емили съпровожда Шарлот в Брюксел, където сестрите се образоват в девическото учебно заведение, ръководено от Константин Хегер. Те имат намерение да усъвършенстват немски и френски и да отворят свое учебно заведение. Запазени са девет от есетата на Емили на френски от този интервал. Хегер е бил впечатлен от мощния темперамент на Емили.

Двете сестри се оправят извънредно добре с ученето и реализират доста положителни резултати. Мадам Хегер им предлага да останат още половин година. Болестта и последвала гибел на вуйна им връща двете сестри в Хауърт. Там те се пробват да открият учебно заведение в дома си, само че заради отдалечеността на този регион, не могат да привлекат задоволително възпитаници.

През 1844 година Емили стартира да редактира и подрежда стихотворенията си. Преписва ги в две тетрадки. Едната озаглавява „ Стихове за Гондал “ (Gondal Poems), а втората е без заглавие. През есента на 1845 година Шарлот открива тетрадките и упорства стиховете да бъдат оповестени. Емили реагира яростно на навлизането в персоналното ѝ пространство и в началото отхвърля на предлагането на сестра си. Променя решението си, когато Ан също изважда на показ свои стихотворения.

През 1846 година стиховете на сестрите Бронте са издадени в алманах озаглавен „ Стихове от Кърър, Елис и Актън Бел “ (Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell). Сестрите избират псевдонимите си неслучайно. Спрямо първата писмен знак от името на всяка, Шарлот (Charlotte) се подписва като Кърър (Currer), Емили (Emily) става Елис (Ellis), а Ан (Anne) е Актън (Acton). Шарлот взе участие в сборника с двайсет стихотворения, а Емили и Ан всяка с по двайсет и едно. Въпреки че са продадени единствено два екземпляра от сборника, сестрите не били разочаровани от неуспеха. От списание „ Атенеум “ (списанието на Йенския книжовен кръг) има похвали за стиховете на Елис Бел. Йенските романтици адмирират музикалността и силата на стиховете на Емили, дефинират ги като най-хубавите в сборника.
 Подписана е конвенцията за основаване на Европол Подписана е конвенцията за основаване на Европол
Европейска полицейска работа (съкратено Европол) е правоприлагащата организация на Европейски Съюз, чиято задача е да способства за по-голяма сигурност...

„ Брулени хълмове “ е първият и единствен разказ на Емили Бронте. Романът е писан сред октомври 1845 година и юни 1846 година и е оповестен през 1847 година в Лондон, подписан е с псевдонима Елис Бел. Романът е оповестен в един том с романа на Ан Бронте – „ Агнес Грей “. След гибелта на Емили през 1847 година, Шарлот редактира ръкописа на романа и урежда редактираната версия да бъде оповестена посмъртно. Второто издание на „ Брулени хълмове ” излиза през 1850 година

Литературните критици и до през днешния ден имат спорни отзиви за романа. Ако за някои единственият разказ на Емили Бронте е гениално създание, то други го дефинират като „ аморфен и епизодичен “. Заради наситената емоционалност в изобразяването на събитията редица престижи в региона на литературата дефинират „ Брулени хълмове “ като „ лиричен разказ “.

Още от ХРОНИКИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР