Емил БРАНДИЙСКИБавно и полека, дори ненатрапчиво за широката общественост, но

...
Емил БРАНДИЙСКИБавно и полека, дори ненатрапчиво за широката общественост, но
Коментари Харесай

Скритите капани в инвестиционния план на Софийска вода

Емил БРАНДИЙСКИ

Бавно и бавно, даже ненатрапчиво за необятната общност, само че не без помощта на ръководещото болшинство в Столичния общински съвет, дружеството-доставчик на вода за потребностите на столичани - " Софийска вода ", съумя да удължи монополното си битие с още 8 години и четири месеца. Независимо от изказванията през годините на кмета на София Йорданка Фандъкова за преразглеждане на контракта с концесионера, заради несъблюдение на отговорностите и при неналичието на каквото и да е допитване до потребителите на тази услуга за продължаването му, близо две години преди приключването на контракта, сдружението наложи монополната си воля над безволевия концедент.
Независимо от всички нарушавания по контракта през годините, свързани с несъблюдение на индикаторите за качество на услугата, заложени от регулаторния орган КЕВР, когато си монополист - можеш да се държиш като подобен, без да се съобразяваш с който и да е. Малко закани за недовършване на вложенията, малко нарушени стопански ползи, малко правосъдни искания бяха изцяло задоволителни за гарантирането на бъдещи стотици милиони облага в банковите сметки на концесионера.
Като първична стъпка, тихомълком бе прокарано прословутото Четвърто в допълнение съглашение през Столичния общински съвет, градящо се само на хипотетични бъдещи вложения и то две години преди крайния период.
От Столичния общински съвет даже не се е разглеждала опцията за

търсенето на различен концесионер

на услугата по снабдяване на питейна вода на столичани. Следващите стъпки бяха " театъра ", който бе разигран пред обществеността за прекъсване продължаването на концесията поредно от Комисията за енергийно и водно контролиране, регионалния шеф и " за похлупак " - персоналния автограф на кмета на София Йорданка Фандъкова. Естествено, периоди, в които това да се случи в публичното пространство липсваха, само че при започване на месеца стана ясно, че нито КЕВР, нито регионалният шеф са в положение да прекратят продължаването на концесията, а за кмета е ясно, че в случай че към момента не го е подписал, " горещият картоф " отива в ръцете на идващия кмет на София, за който към този момент се знае, че няма да е от ГЕРБ. Може би по тази причина, претендентът за кмет на София от ГЕРБ не знаеше дали е подписано, само че намерено съобщи в телевизионните студия, че ще подпише съглашението, в случай че бъде определен.
И по този начин, уважаеми столичани, новият остарял концесионер на водата, която пиете ще продължи да господства над вас, както единствено той си знае. А той желае единствено пари. Много пари. Срещу тях ви дава обещание " цветя и рози ".
Между другото, в случай че прочетете капиталовия проект за интервала 2022-2026 година няма по какъв начин да не забележите, че макар желаните нараствания, с които ще ви изсурвакат още при започване на 2024 година, не всичко ще бъде съгласно разпоредбите.     Първият белег за това е, че регулаторният орган КЕВР, всъщност, няма да може да извършва своите функционалности. Няма да може да задава равнищата на индикаторите за качество, постигането, на които са директно свързани с определянето на цената на услугата. Няма да дефинира даже нормата на възвращаемост на личния капитал на Софийска вода, която функционалност е в прерогативите му и се отнася за всички останали огромни ВиК оператори в страната.
За концесионера тя ще бъде повишена, защото такова е желанието на монополиста. Ако си мислите, че " Софийска вода " инцидентно не е вдигала цената на водата през последните две години, то не се тормозете, че е ощетена по някакъв метод. " Софийска вода " си е самоопределила 13% норма на възвращаемост (за всички огромни ВиК оператори тя е в размер на 8.12%) или в случай че би трябвало да изтъквам изпълнителния шеф на сдружението пред една от малките екрани: " Не се безпокойте, сметките ни излизат ".
Стигна се до там, че

индикаторите за качеството към този момент не се дефинират от КЕВР,

а съгласно отчета на сдружението до СОС " Предвид отменителното правосъдно решение КЕВР помоли " Софийска вода " да изпрати своите оферти за планирани самостоятелни цели за индикаторите за качеството за ВиК услугите до 2026 година "
Ха в този момент де - стигнахме до такава степен, че КЕВР ще моли някакво сдружение да дефинира единствено какво да бъде качеството на услугата. По-голямо дъно в държанието си КЕВР надали би могла да стигне, както несъмнено и по-голяма безочливост от страна на концесионера.
Следствие на това, незабавно цъфват претенциите на сдружението да не извършва поставените от КЕВР дълготрайни равнища, респективно да не влага средства в качеството на услугата за сметка естествено на облагата.
Ето и някои от тях. Качество на питейната вода в огромните и дребните питейни зони. Понеже още при започване на концесията този индикатор е бил доближат, от сдружението считат, че даже да понижат цената му по отношение на настоящите равнища, не е кой знае какво, откакто самата стойност е над дълготрайните цели.
Непрекъснатост на водоснабдяването. Предвид обстоятелството, че дълготрайната цел на това съответствие е 8, то за идващите 5 години е планувано индикаторът да се увеличи едвам от 1.09 до 1.99 в края на интервала.
Каквото и да ви приказват знайте, че постоянно става дума за пари. Дружеството " Софийска вода " твърдо стъпва на този принцип и за идващия капиталов интервал 2022-2026г. афишира, какъв брой пари желае да получи. Затова тя моделира потреблението на фактурираната вода, за което са й нужни броят на популацията, върху което да го разпредели. Именно по този начин тя дефинира цената, която да впише в сметките на концесионната област. Средното количество фактурирана вода за идващите пет години е 77 млн. м3.

Относно общите загуби на вода

Предвидено е дневно да се губят по 106 596 м3 вода или 38 907 569 м3 вода на година. Тъй като, съгласно сдружението, това са 33.29% загуби (виж таблицата), значи, че за софиянци е планувано да бъдат отпускани все по-малки, само че очевидно задоволителни количества, достигащи до 116.87 млн. м3 в края на 2026г. Елементарно - по-малко водоподаване - по-малко загуби. При състояние, че тази вода е питейна и ще бъде доставена и пречистена, само че заради загубата й няма да бъде фактурирана, то през дупките на нерехабилитираната от Софийска вода водопроводна мрежа, в земята ще изтича вода за над 130 млн. лева годишно.
Относно повредите по водопроводната мрежа, през 2022г. сдружението е постигнало равнище от 87.11 бр./на 100 км. /год., при обща дължина на водопроводната мрежа от 3 691 км.
От тези числа се вижда, че годишно в столицата се случват над 3 200 пробива във водопроводната мрежа, което ясно демонстрира плачевното й положение. И това се случва към този момент в продължение на 7-8 години, като би трябвало да се има поради, че това са единствено засечените и отстранени пробиви. За идващите 5 години от компанията считат да ги понижат до 73.6 бр./на 100 км. /год., в случай, че този брой би трябвало да се понижава по натурален път, защото е в директна взаимозависимост от дължината на водопроводната мрежа, която пораства с всяка минала година.
Същата логичност я има и при понижаване на загубите на количествата вода, заради понижаване на отпусканата на входа на системата вода.

Икономически живот
(продължава в идващия брой)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР