Еманюел Макрон се готви да представи днес своята визия за

...
Еманюел Макрон се готви да представи днес своята визия за
Коментари Харесай

Макрон представя визията си за ядреното възпиране, споменава и Европа

Еманюел Макрон се готви да показа през днешния ден своята визия за френските сили за нуклеарно въздържане, откакто увери, че ползите на останалите европейски страни ще бъдат " взети поради ", на фона на една все по-непредвидима интернационална стратегическа конюнктура.

След като Англия напусна Европейския съюз, Франция остана единствената страна от Европейски Съюз, разполагаща с нуклеарно оръжие.

Очаквана с неспокойствие от военните кръгове, речта на френския държавен глава във военното учебно заведение " Екол дьо гер " в Париж ще очертае, както нормално, доктрината за възпирането, считана от Франция за " крайъгълен камък " на нейната отбранителна тактика и най-важната гаранция за " виталните й ползи ".

Продължавайки политиката на предшествениците си, Еманюел Макрон към този момент даде да се разбере какъв брой доста държи на френския нуклеарен боеприпас и даде обещание да стартира скъпоструващата му рационализация.

" Възпирането е част от нашата история, от нашата отбранителна тактика, и това няма да се промени ", съобщи той през януари 2018 година, обещавайки до 2035 година да бъдат актуализирани двете му съставни елементи - военноморската и военновъздушната.

Сегашният Закон за обмисляне на военните разноски планува сред 2019 и 2025 година да бъдат отделени към 37 милиарда евро за поддръжката и модернизацията на френския нуклеарен боеприпас, или към 12,5 на 100 от общите разноски за защита за седем години.

Президентът ще произнесе речта си на фона на една все по-напрегната интернационална конюнктура, белязана от военното подсилване на възходящ брой страни, умножаването на районните рецесии и последователното намаляване на контрола над въоръженията.

През 2019 година Съединени американски щати оповестиха изтеглянето си от значимо съглашение в региона на разоръжаването, подписано през 1987 година със Съюз на съветските социалистически републики - Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, който забраняваше ракетите с обхват от 500 до 5500 км. Вашингтон също така заплашва да не възобнови контракта Нов СТАРТ за стратегическите нуклеарни оръжия, подписан през 2010 година, откакто срокът му на деяние изтече през 2021 година.

С края на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват " Франция, Германия и други европейски страни към този момент са застрашени от нови съветски ракети ", изрази страдание френския президент през декември предходната година, призовавайки за нов контракт.

Европейска стратегическа автономност

Горещ покровител на една по-голяма стратегическа автономност на Европа, Еманюел Макрон даде обещание в понеделник, че в речта си ще регистрира ползите на другите европейски страни във връзка с френското нуклеарно въздържане, до момента в който доста съдружници от НАТО, подвластни от американския " нуклеарен чадър ", се тормозят от водената от Доналд Тръмп политика на отвод от многостранния метод.

В петък " ще прегледам още веднъж доктрината (на стратегическо въздържане, прилагана от Франция), както и процедурите и изискванията, които желая да предложа по тази тематика през идните месеци на нашите сътрудници ", съобщи Макрон в понеделник във Варшава.

" Европейското измерение е константа на френската нуклеарна позиция: всички огромни речи постоянно са свързвали френските витални ползи със сигурността на Европа като цяло ", напомня Корантен Брюстлайн, шеф за проучванията във Френския институт по интернационалните връзки.

" Имаше прочут брой опити на Франция за разговор с европейските сътрудници по въпроса за нуклеарното въздържане, които не стигнаха до средата ", отбелязва той. " Балансът (обаче) се трансформира, в това число в страни като Германия ", където публичното мнение е надълбоко антиядрено и тематиката като цяло остава табу, " където виждаме да се появяват позиции за усилване на европейската стратегическа упоритост. "

В понеделник представител на немските консерватори на Ангела Меркел прикани Европейски Съюз да сътвори в бъдеще свои лични сили за нуклеарно въздържане, намеквайки за даване на френския атомен боеприпас за общо прилагане.

Берлин би трябвало " да обмисли съдействие с Франция, отнасящо се до нуклеарните оръжия ", съобщи в изявление заместник-председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз (ХДС) Йохан Вадепул.

" Няма причина да се счита, че водените от десетилетия диспути за европейски сили за нуклеарно въздържане ще приключат в близко бъдеще. Продължаващото чувство за неустановеност що се отнася до американските гаранции за сигурността обаче може да докара до засилена роля на Франция в отбраната на нейните сътрудници - при изискване че Париж открие подготвеност за съдействие в Берлин и на други места ", разяснява Брюно Тертре от Фондацията за стратегически проучвания, в скорошен разбор, оповестен от американското сп. " Вашингтон куотърли ".

Френските нуклеарни сили

Френското нуклеарно въздържане, на което президентът Еманюел Макрон ще посвети речта си през днешния ден, се основава на два " прецизно отбранителни " съставния елемент: подводниците от океанските стратегически сили и стратегическите военновъздушни сили.

Точният брой на нуклеарните глави, с които разполага Франция, остава " отбранителна загадка ". През 2015 година обаче президентът Франсоа Оланд удостовери, че страната разполага общо с " по-малко от 300 " нуклеарни бойни глави.

Океанските стратегически сили се състоят от четири нуклеарни подводници, които могат да изстрелват ракети - " Триомфан ", " Темерер ", " Вижилан " и " Терибл ", които са постъпили на работа в интервала сред 1997 и 2010 година и са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети. Най-малко една от тези подводници постоянно е в морето.

Базата на нуклеарните подводници е на полуостров Ил лонг, в региона на Брест. Те се описвани като неуязвими, невъзможни за засичане и способни да нанасят масирани удари на огромни дистанции. Всяка от тях има по два екипажа с по 110 моряци и носи по 16 междуконтинентални балистични ракети М51 с голям брой нуклеарни бойни глави и с обхват над 6000 км.

Очаква се от 2025 година да стартира доставката на ракетите М51.3, които ще имат още по-голям обхват. А през 30-те години на този век Франция ще се достави със стратегически подводници от трето потомство.

Стратегическите военновъздушни сили, които през 2019 година означиха 55 години от основаването си, към този момент се състоят единствено от самолети " Рафал ", ситуирани във Франция, в регионите на Истр и Сен Дизие. Всички те са снабдени с ракети въздух-земя със междинен обхват, като към 2035 година ще бъдат сменени с ракетна система от ново потомство. Очаква се до 2023 година в тези сили да се включат дванайсетина нови самолети цистерни A330 МРТТ " Феникс ", което ще разреши на Франция да изпраща в период от 48 часа до 20 самолета " Рафал " на разстояние 20 000 км.

Френският флот също взе участие във във военновъздушния съставен елемент на нуклеарното въздържане посредством самолетите " Рафал ", ситуирани на борда на самолетоносача " Шарл де Гол ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР