Емануил Тотев [``Теси``] Теси е създадена през 1993 г. и

...
Емануил Тотев [``Теси``] Теси е създадена през 1993 г. и
Коментари Харесай

Емануил Тотев: В "Теси" не сме спирали работа и не сме съкращавали служители

Емануил Тотев

[``Теси``] " Теси " е основана през 1993 година и е част от " Фикосота холдинг ". Компанията създава разнообразни типове бойлери, които продава в над 50 страни. Дружеството има четири завода - три в Шумен и един в Смядово. Заетите са над 850. Собственици са братята Жечко и Красен Кюркчиеви.

Каква е обстановката в заводите на " Теси " при изключителното състояние - отчитате ли спад на поръчки и доходи, има ли освободени чиновници или в платен/неплатен отпуск?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Добрата вест е, че в " Теси " не сме спирали работа и не сме съкращавали чиновници. Това се дължи на естеството на бизнеса ни и пазарите, на които работим, както и на ограниченията, които сме подхванали. Още при започване на годината имахме интензивна връзка с наш бизнес сътрудник в Китай, който продава там създадени от нас панелни конвектори, и разбирахме усложнената бизнес конюнктура в страната в резултат на вируса, за който към оня миг всички знаехме доста малко. Още тогава стана ясно, че се затварят заводи и офиси и се отсрочват бизнес пътувания.

Улавяйки сигналите за смяната в ситуацията в Европа, и изключително в Италия, във втората половина на февруари в " Теси " предприехме редица ограничения за запазване на здравето на чиновниците ни и обезпечаване на резистентност на бизнеса ни. Спряхме бизнес пътуванията отвън страната, а по-късно и в България. Въведохме работа от у дома, където е допустимо. Осигурихме защитни средства и дезинфектанти. Разделихме служащите и чиновниците на потоци за обезпечаване на отдалеченост при пътешестване със служебния превоз, както и при работа в производствата и офисите ни. Започнахме ежедневното изпращане на вътрешен информативен бюлетин " Теси " барометър " с данни за обстановката с COVID-19 в страните, където има наши чиновници, и в компанията. Закупихме бързи проби и започнахме да тестваме хората ни в Шумен, като първата група включи чиновниците от " първа линия ". Това са хората, които се срещат с външни за компанията лица, посещават разнообразни индустриални площадки и вътрешни екипи или работят на разстояние по-малко от 2 метра един от различен. След направените индикативни и - където е належащо - PCR проби на над 70% от хората ни към този момент нямаме разпознати случаи на сътрудници с ковид.

През март стартира да се усеща резултатът от поетапното въвеждане на изключително състояние в България и в другите европейски страни. Затварянето на магазините в комерсиалните центрове и ограничението на свободното придвижване на потребителите докара до понижаване на поръчките в България във втората половина на месеца както от веригите, по този начин и от по-малките магазини. Аналогичните ограничения в Европа имаха сходен резултат, въпреки и с известно закъснение, заради това, че поръчките за европейските ни клиенти значително към този момент бяха доказани и създадени. Като цяло март и първото тримесечие бяха доста положителни за " Теси ". Независимо че изпълнихме проектите си за продажби към 90%, отчетохме най-хубавото първо тримесечие в историята на компанията като размер на доходи и облага в безспорна стойност и отбелязахме растеж близо 14% по отношение на същия интервал на 2019 година

И въпреки всичко, защото обновеният ни към оня миг проект за април предвиждаше спад с 10% по отношение на задачите ни, отложихме всички разноски, които не са от първа нужда, и актуализирахме графика за произвеждане в сходство с новия проект за продажби. Отложихме и старта на производството на някои сезонни артикули, с цел да не генерираме спомагателни разноски, като всекидневно следим ликвидността на компанията.

Естествено, поради намалелия размер работа във всички посоки, насърчаваме хората ни да си вземат по няколко дни заплатен отпуск, защото значително от тях са с трансферирани дни от предходната година.

Какво очаквате за април и май?

- Въздействието на изключителното състояние върху бизнеса е доста по-съществено през април, като това се чака да се задълбочи през май. В доста страни въведените ограничения доведоха до прекъсване на работата на търговците на едро в нашия отрасъл. Тези, които продължиха работа, са вериги за електродомакински уреди и магазини от вида " Направи си самичък ", и то единствено на някои пазари и при ограничавания в работното време.

Междувременно в тези условия се регистрира и една позитивна наклонност, която чакам да бъде трайна. Все повече хора започнаха да пазарят онлайн, като уголемяват набора от артикули, които купуват през този канал. В нашата промишленост това също дава известно положително отражение, макар че в редица страни продуктите са инсталационни. Например за разлика от България, до известна степен Западни Балкани, Румъния и Украйна на множеството пазари електрическият бойлер се поръчва и инсталира от професионален инсталатор. Както можете да се досетите, достъпът до домовете и надлежно активността на инсталаторите безусловно замря през април - нещо, което онлайн търговията не може да компенсира в нашия случай. Вследствие на това упованията ни за април са за спад с към 20% по отношение на задачите, които си бяхме сложили при започване на годината.

Предстоящото понижаване на рестриктивните мерки за придвижване на хората и гладко рестартиране на активност в редица браншове на стопанската система в България и в другите европейски страни през май ще докара до активизиране и на нашите клиенти. Предвид периодите за произвеждане и доставка обаче икономическият резултат ще бъде по-осезаем през юни. Това се обуславя и от обстоятелството, че през май започващите работа бизнес сътрудници ще се концентрират върху наличните си стокови ресурси, преди на създадат нови поръчки.

Какви са бизнес упованията ви за цялата година?

- Все още е мъчно да се предвижда годината като цяло. Възможно е изоставането, което натрупваме в първото полугодие, да бъде наваксано през второто и ще създадем всичко по силите ни това да се случи.

Кои са главните проблеми пред бизнеса ви в този момент?

- Нашият блян е да не забавяме заплащания макар провокациите на настоящата бизнес конюнктура и досега заобикаляме да го вършим. Междувременно обаче редица наши клиенти се обърнаха към нас с молба за отсрочване на поръчки и на заплащания за към този момент получени доставки. Това сигурно слага ликвидни провокации, които интензивно управляваме, като договаряме спомагателни разсрочвания с клиентите си по този начин, че да спазим изискванията на кредитните предели за тях и в това време да си осигурим регулярен паричен поток.

Ще ползвате ли някоя от икономическите ограничения на държавното управление - 60/40 да вземем за пример?

- Добре е, че държавното управление създаде ограничения за подкрепяне на бизнеса. Според нас от тях би трябвало да се възползват най-засегнатите браншове като превоз, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, козметични, развлекателни и други типове услуги, които трябваше напълно или отчасти да преустановят своята активност. За момента нямаме планове да се възползваме от наличните стопански ограничения. По-скоро се надяваме на скорошното обновяване на пълноценна икономическа активност при съблюдаване на нужните ограничения за предотвратяване от разпространяване на COVID-19. Нашето схващане е, че тази рецесия е доста друга от онази, която светът претърпя в интервала 2007-2009 година Няма съмнение към финансовия бранш, който обезпечава главен запас за бизнеса, и не е налице икономическа дестабилизация. Напротив, хората не са изгубили доверие, тъй като са очевидци, че се поставят всеобщи целенасочени старания за справяне със болестта и връщане към естествен темп на живот и правене на бизнес.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР