Елууд Кипчоге, може би най-великият маратонец на всички времена, постави

...
Елууд Кипчоге, може би най-великият маратонец на всички времена, постави
Коментари Харесай

Елууд Кипчоге постави нов световен рекорд на маратона в Берлин

Елууд Кипчоге, може би най-великият маратонец на всички времена, сложи нов международен връх на маратонска дистанциа (42км и 195 метра) на днешния маратон в Берлин.

Той усъвършенства личното си достижение от 2018 година, също международен връх, подложен още веднъж на маратона в Берлин (2:01:39).

Днес кенийският спортист съумя да пробяга дистанцията с 30 секунди по-бързо - за 2 часа 1 минута и 9 секунди.

На 12 октомври 2019 Кипчоге година става първият човек пробягал маратон под 2 часа, само че достижението му не е прието. Тогава той реализира време 1:59:40 на специфичното събитие INEOS Challеnge във Виена, проведено за слизане под 2 часа благодарение на голям брой пейсъри (бегачи, които се включват за избран интервал от време и диктуват темпото) по пътя и специфичен автомобил поддържащ темпото на бегачите с лазери, заради което времето не е прието за формален международен връх.

Кипчоге държи четири от петте най-силни достижения в историята на маратона

С днешното си достижение, навършващият 38 години през ноември кениец освен е №1 в дисциплината, само че държи и четири от петте най-бързи времена в историята на маратона. №1 и №2 са последните му два международни върха. На трето място във безконечната класация е етиопецът Кенениса Бекеле с 2:01:41 часа, също сложено време в Берлин през 2019 година

Четвъртият резултат във безконечната класация още веднъж е на Кипчоге - 2:02:37 часа от маратона на Лондон през 2019 година Петото най-силно достижение в маратона също е дело на кениеца и е от 2022 година - 2:02:40 часа от маратона на Токио.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР