Елизабет II е държавен глава на Великобритания, Северна Ирландия и

...
Елизабет II е държавен глава на Великобритания, Северна Ирландия и
Коментари Харесай

10 любопитни факта за кралица Елизабет II

Елизабет II е държавен глава на Англия, Северна Ирландия и на още 15 страни от Общността на нациите, в това число Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Тя е кралица от 6 февруари 1952 година и това я прави най-дълго управлявалия английски монарх.

Свикнали сме да я виждаме много постоянно по новините, но в действителност знаем доста малко за нея. По този мотив през днешния ден взехме решение да ви представим 10 любопитни обстоятелството за кралица Елизабет II.

1. Прякорите на Кралицата

Елизабет II има два забавни прякора, с които към нея се обръщат единствено най-близките ѝ хора. Когато била дете, не можела да произнесе вярно името си и по този начин се появил първият ѝ прякор – Лилибет. Принц Филип назовава жена си Кабидж, което в превод значи зелка. Така и не излиза наяве обаче, каква е историята за това симпатично послание.

2. Военната служба на Елизабет II

През 1945 година по време на Втората международна война, когато Елизабет навършва 18 години, се записва в женското поделение на Териториалната войска. Тя е единственият жив монарх, който взе участие във войната против Хитлер. По време на службата си Елизабет кара боен камион и даже се образова за монтьор.

3. Познава съпруга си от дете

Когато Елизабет среща принц Филип за първи път, е едвам на 8 години. Те се срещат на сватбата на гръцката принцеса Марина. Освен това с Филип се оказват четвърти братовчеди. Тяхна обща прабаба е кралица Виктория.

A post shared by @hm.queenelizabeth on May 28, 2019 at 5:59am PDT

4. Кралицата чества два публични рождени дни

Нейно Величество е родена на 21 април 1926 година. Тя обаче има и втори формален рожден ден, който чества през втората събота на юни. Идеята за двойните рождени дни на монарсите идва още през 1748 година, а причината е климата във Англия. Крал Джордж II е роден на 9 ноември, само че заради неприятното време не успява да означи празника си уместно. Така се появява традицията, всеки монарх да има право на втори рожден ден.

5. Има мезонети в Ню Йорк

Елизабет II ходила на публични визити в Съединени американски щати единствено два пъти, само че това не ѝ пречи да има мезонети в центъра на Ню Йорк. Нейните жилища там са с повърхност над 900 квадратни метра и са дело на архитекта Норман Фостър. През 1990 година той е отличен от Кралицата с купата рицар.

6. Няма потребност от документи

Името на Кралицата стои зад всички издадени паспорти във Англия. Тя самата няма потребност от документи, с цел да пътува. Останалите членове на кралското семейство обаче нямат тази привилегия.

7. Любимите животни на Кралицата

Тя е била притежател на повече от 30 кучета. Всички те са от породата корги, към който Елизабет II е доста привързана. Освен това през годините постоянно са ѝ подарявали разнообразни екзотични животни като слон, крокодил, кенгуру и ягуар.

A post shared by Queen Elizabeth II (Fan Page) (@hm.queenelizabeth) on Apr 21, 2020 at 5:56am PDT

8. Чантата за нея е повече от аксесоар

За Елизабет II дамската чанта играе доста значима роля по време на срещи и публични събития. Тя я употребява, с цел да дава знаци на своите доближени. Твърди се, че в случай че Нейно Величество сложи чантата си върху масата, желае да напусне мястото до няколко минути. Ако пък нейната чанта се озове на пода, това е сигурен знак, че диалогът не ѝ харесва и би трябвало да бъде преустановен незабавно.

9. Гайда за пробуждане

Има много по-приятни способи за събуждане от досадния будилник. Кралицата е избрала освежаващото звучене на гайда. Всяка сутрин тъкмо в 9 часа под нейния балкон гайдар свири в продължение на 15 минути.

10. Елизабет няма нищо срещу алкохола

Оказва се, че Елизабет няма нищо срещу алкохола в умерени количества. На обяд тя обича да пие вино, а на вечеря избира мартини и шампанско.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР