Елфин Еванс (Тойота) спечели първата си победа в Световния рали

...
Елфин Еванс (Тойота) спечели първата си победа в Световния рали
Коментари Харесай

Еванс посвети победата си в Хърватия на Брийн

Елфин Еванс (Тойота) завоюва първата си победа в Световния рали шампионат (WRC) от 2021 година в рали „ Хърватия ” и още на финала на последната права посвети триумфа си на починалия на проби преди надпреварата водач на Хюндай Крейг Брийн.

Еванс излезе отпред в средата на конкуренцията, след злополуката на Тиери Нювил (Хюндай), който се удари в бетонна шахта в 11-ата права. Оттам до края на надпреварата най-сериозният противник на уелсеца беше Ойт Танак (М-Спорт Форд), който първо сви разликата сред двамата от 22 на 12 секунди, само че до събота вечерта Елфин съумя да върне задатъка си на малко над 25 секунди.

В последния ден от конкуренцията двамата водачи си размениха няколко секунди за 4 прави, само че Танак нямаше темпото, с цел да се опита да притисне Еванс.

Трети финишира Есапека Лапи (Хюндай), първо качване на подиума за финландеца с кола на корейския отбор, защото той подписа с тима за началото на сезон 2023.

„ В момента успеха ни тук ми се коства толкоз незначителна – изясни Еванс на финала, до момента в който навигаторът му Скот Мартин, който преди се състезаваше с Брийн не можеше да скрие сълзите си. – От доста време преследваме този триумф, само че в този момент той няма значение. Трудното е, че след надпреварата, когато няма да се концентрираме върху надпреварата, се връщаме на тъгата от това, че нашият другар към този момент го няма. Веднага, откакто пресечеш финала и това е единственото нещо, за което можеш да мислиш. Обещахме на фамилията на Крейг, че ще се любуваме на надпреварата този уикенд, направихме го. Сигурен съм, че са ни гледали, само че ние мислехме за Крейг. ”

На финала водачите още веднъж уважиха паметта на Брийн с 1 минута безмълвие, а преди награждаването вместо химните на спечелилите, състезателите и почитателите чуха химна на Ирландия.

След рали „ Хърватия ” на върха на класирането са Себастиен Ожие (Тойота) и Еванс с по 69 точки, а идващият старт е в средата на май на макадамовите прави в Португалия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР