Елеонора Лонтова по образование е химик. От 6-годишна свири на

...
Елеонора Лонтова по образование е химик. От 6-годишна свири на
Коментари Харесай

Нека се наслаждаваме на любимите руски песни!

Елеонора Лонтова по обучение е химик. От 6-годишна свири на пиано с учител Лиляна Стринска. От 10-годишна пее в хор "Бодра промяна ", с диригент Зоя Видас, корепетитор Александър Кочков. От 15-годишна стартира да се занимава солово с пеене при Даниела Станкова до през днешния ден. Четири години е била артист-изпълнител във вариететен спектакъл "Албена ", с живописен началник проф. Боньо Лунгов.
Златина Тодорова по обучение е Магистър-инженер по Горско стопанство.. Започва да пее на 4-годишна възраст в ДВГ "Дъга ", град Кърджали и минава през доста музикални групи. От 2007 година е част от Училище за артисти "D Stars " с вокален възпитател Даниела Станкова. През 2017 година дружно с бенд показва авторски музикален план - "Световната известна музика на български език ".
Марина Драгомирецкая е джаз вокалист. Освен в трио "Ы ", взе участие в The Scarlett Sisters - дамски суинг квартет, както и в мюзикълите "Чикаго ", "Грозното пате " и "Аладин " в НМТ "Стефан Македонски ". Развива планове с "Брасс Асоциация Комбо " - "Джаз фокус 2013 " и "Lady in Blues " - част от Фестивалната сцена на Клуб "Аполония. Участва в трибют - концерти отдадени на Елла Фитцджералд и Телониъс Монк; в "July Jazz My Stage ", Младежкия джаз фестивал в гр. Димитровград и в майсторските класове на Йълдъз Ибрахимова, Боб Столоф и Кристиан Карам.

- Елеонора, Златина, Марина или другояче казано - трио "Ы "! На кого му хрумна това автентично име?

Златина: Маринка предложи буквичката "Ы " от съветския филм "Операция Ы " да стане име на нашето съветско трио, което приехме незабавно.
Марина: Преди това имахме хрумвания да бъде "Земляника ", "Ну, погоди! ", "Пой со мной! " Но най-после се спряхме на трио "Ы ".

- Как се събрахте, по кое време стана това и чия беше концепцията?

Марина: Трите се срещнахме на територията на песента - в Училището за артисти "D Stars ", където всяка от нас се развива като актьор под управлението на вокалния ни възпитател Даниела Станкова. Първоначално изпълнявахме обособени съветски песни дружно с български и западен репертоар. Постепенно почувствахме, че съветската ария липсва на българското сърце. Не крием възхищението си и партньорството през годините с група "Грамофон " - прелестни български реализатори на съветски песни. Те основно извършват мъжки песни, а ние - нежни съветски песни, подобаващи да бъдат изпети точно от дами. После се престрашихме и се захванахме и с военни песни, с цигански романси... Сега пеем съвсем всичко.
Златина: Идеята пристигна след един наш ангажимент, в който ни поканиха да създадем съветска стратегия. После ни хрумна - за какво пък да не създадем едно съветско женско трио?
Елеонора: Аз попаднах в него малко по-късно. Участвахме дружно и си допаднахме енергийно на сцената. Поканиха ме в екипа, като в началото концепцията беше да забележим дали ще се стиковаме и спеем и по този начин към този момент пет години.

- Пеете съветска музика. Откъде у вас тази обич към съветските песни?

Елеонора: Аз имам малко съветска кръв - баба ми е рускиня и около нея съветското не ми е непознато. Все отново аз съм родена във време, когато съветският език и като цяло съветската музика са били доста известни в България.
Марина: Любовта ми към съветската ария е естествена, тъй като дружно с съветската тирада тя постоянно е звучала вкъщи. Баща ми е руснак, той пееше хубаво, обичаше да си приглася на пиано или на китара. Можехме безпределно да слушаме Окуджава, Висоцки, Новелла Матвеева, Сергей Никитин, Толкунова, Визбор, "блатние песни " и т. н.
Златина: При мен любовта към съветската ария пристигна още в детските години. Покрай моята майка съм слушала много съветска музика у дома, защото тя е съветски ученик - приключила е своето висше обучение в Москва и доста обича съветската музика и просвета.

- Има ли апетит за съветска музика в България?

Марина: Да, има. Става дума освен за песни, само че и за необятни културни контакти. Гостуването на съветски реализатори у нас се трансформира в празник. С триото постоянно пътуваме с концерти из страната, на всички места ни посрещат сърдечно и ни канят да отидем отново.
Златина: Ако съдим по това, че с всяко наше присъединяване публиката е все по-многобройна и виждаме представители от разнообразни генерации, считам, че у нас съветската музика не е забравена, а в противен случай, търси се и се харесва. Тя има своето почтено място в културната и музикалната палитра.
Елеонора: Интересното е, че от ден на ден младежи желаят да допрян и опознаят съветския обичай и просвета и го вършат и посредством нас, посредством нашата музика.

- Какво включва репертоарът ви? Как го подбирате?

Марина: Репертоарът ни е богат и упорит. От детски песнички, познати даже на най-младото потомство българи, през кино музика, руско-циганските романси, та чак до комплицирани за женско осъществяване и изискващи голямо прочувствено отдаване военни песни, които са изключително обичани на българската аудитория.
Елеонора: Не се ограничаваме стилово - от безконечните естрадни шлагери до модерна музика и съветски джаз. Стараем се да обогатяваме програмата си и да можем да задоволим всякаква палитра от усети и стремежи на публиката ни.
Златина: Всяка от нас дава своите хрумвания за нови песни, които обсъждаме и включваме в репертоара си.

- За всяка своя изява имате и специфични съветски костюми: обичайни фолклорни, цигански, военни. Кой се грижи за дрешника ви?

Елеонора: Големи благодарности на майката на Маринка - Бойка Драгомирецкая, или както ние си я назоваваме мама Бойка. Тя е нашият стилист и благосъстоянието на тоалетите е напълно нейна заслуга.
Златина: Още в самото начало при основаването на триото тя стартира да твори за нас неповторими, ръчно направени съветски тоалети (костюми), напълно по нейна концепция и дизайн!

- Три девойки на сцената - по какъв начин намирате общ език?

Елеонора: Няма точна рецепта. При нас нещата станаха естествено и симбиозата ни е доста огромна. Смея да настоявам, че се разбираме с взор. Е, от време на време не сме на едно мнение, само че в никакъв случай не е имало мотив за спор. Има взаимни отстъпки, само че ние толкоз необичайно добре се разбираме, че дори дъховете ни са дружно.
Марина: Лесно е, тъй като сме приятелки освен на сцената, само че и в живота. И трите обичаме съветската ария. А любовта е най-хубавият език за съгласие. Ако се случи да се препираме за нещо, то е само по креативен въпроси, само че е в името да вървим напред. Отскоро създаваме план с жива музика и наши театрални сътрудници са Калин Жечев - пиано, Самуел Ефтимов - пиано и китара, и Веселин Димитров - цигулка, като съставът се разраства с всяка нова музикална концепция. Така че сме разбъркан колектив и се стремим към многообразие.
Златина: Смятам, че съм късметлийка да имам опцията да познавам и работя с прелестните Маринка и Ели. Всяка от нас поотделно има своя специфичност и визии, само че когато сме трите дружно, творим музика в естетика!

- Участвате в разнообразни прояви, концерти. Какво ви следва, къде могат да ви видят и чуят искащите да послушат онлайн съветска музика?

Марина: Обичаме да пеем в "Студио-5 " - един от положителните клубове за жива музика в София. Бяхме там за Деня на Победата, имахме концерт и за Деня на Русия - 12 юни. Канят ни да участваме в разнообразни инициативи на РКИЦ, пяхме там за съветската Масленица. На 9 май участвахме в концерта пред паметника на Съветската войска в София.
Елеонора: През летния сезон е по-спокойно откъм участия, тъй че по-скоро на есен ще се забележим интензивно на сцената.
Златина: Отворени сме да участваме в разнообразни планове, концерти и събития. Следете нашата почитател страница във фейсбук, където постоянно публикуваме информация за нашите участия.

- А замисляте ли се за албум?

Златина: Аз от дълго време имам тази фантазия - трио "Ы " да издаде албум със свои осъществявания. Този план главно е обвързван с намиране на финансиране.
Марина: Енергията и желанието ги имаме. Ако измежду читателите на вестник "Дума " има хора, които имат предпочитание да ни оказват помощ, могат да се свържат с нас.

- Любимата ви съветска ария?

Елеонора: Не съм сигурна, че имам тъкмо една обичана ария. Всяка носи друго обръщение и сила и ми въздейства по друг метод.
Марина: "Алексанра " от кино лентата "Москва не има вяра на сълзи ".
Златина: Песента "Комарово ", която е визитна картичка на артиста Игорь Скляр. Щастлива съм, че когато я запеем, публиката стартира да пее и приветства в темп с нас!

- Покрай съветската музика, доколкото знам, сте и почитателки на съветската кухня. Кое е обичаното ви ядене, което готвите (и консумирате) на драго сърце?

Елеонора: О-о-о, доста обичам да си похапвам! Разбира се, домашно направена съветска салата, борш, пелмени.
Марина: Пелмени, борш, зрази, салата винегрет, сельодка под шубой и... сладолед пломбир! Мога да сготвя всичко, с изключение на сладоледа. Него си го закупувам в профилираните съветски магазини.
Златина: Аз за момента главно употребявам съветски ястия. Много одобрявам пелмени, съветската салата винегрет, която мама подготвя неповторимо, и съветските пряники за десерт.

- През последните години българските политици се пробват да откъснат България от Русия, да сведат до най-малко връзките сред двата приятелски славянски народа. Стига се даже до изопачение на историята. Какво мислите по този въпрос?

Марина: Мисля, че е една огромна политическа неточност с тежки последици на първо място за България. Но имам вяра, че нещата ще се оправят. Истината постоянно побеждава. И ние, трио "Ы ", даваме своя мъничък принос за това.
Златина: Има многовековни културни връзки сред Русия и България. Като човек на изкуството за мен е значимо посланието на песните, което ние можем да препредадем на бъдещите генерации и по този начин да продължим връзката сред двата приятелски народа.

- Разкажете още нещо за себе си на нашите читатели? С какво друго, с изключение на музика, обичате да се занимавате? Какво вършиме през свободното си време?

Марина: Свободно време? Добре звучи, само че е мъчно постижимо. Все отново, когато съумявам да се отскубна от отговорностите, предпочитам разходки измежду природата, каране на велосипед и градинарство на вилата. Природата е безконечен източник на живот и сила и би трябвало да я пазим чиста. Обичам да се движа даже из града с велосипед.
Елеонора: В момента съм по майчинство и съм мощно лимитирана откъм свободно време, само че за сметка на това си имам най-голямото благосъстояние.
Златина: Продължавам своето обучение в Лесотехническия университет като докторант. Там започнах да танцувам национални хора като фен играорец в "Клуб за хора и национални танци към ЛТУ " преди съвсем 10 години. От 2014 година съм част от Фолклорния танцов отбор "Нестини " към ЛТУ. Обичам доста да пътувам. Почти нямам свободно време и се старая да комбинирам работата и ученето с музиката!

- Вашето обръщение към читателите на в. "Дума "?

Елеонора: Бъдете позитивни, радвайте се на живота и слушайте хубава музика!
Марина: Пейте хубави песни, включително и съветски! Търсете светлата страна на живота, само че не спирайте да се борите със злото.
Златина: Пожелавам на читателите на вестник "Дума " да бъдат здрави и да заповядат на нашите бъдещи концерти! Нека дружно да се веселим и любуваме на обичаните съветски песни! Ще ви чакаме!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР