Елена Йончева Депутатката от БСП Елена Йончева продължава зорката си

...
Елена Йончева Депутатката от БСП Елена Йончева продължава зорката си
Коментари Харесай

Елена Йончева откри нов пропаднал участък на оградата по границата с Турция


Елена Йончева

Депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева продължава зорката си задача за проблеми към плана за оградата по границата с Турция. В понеделник тя популяризира през персоналния си Facebook профил фотография на нов сектор от оборудването, който е пропаднал.

" Днес, 8 януари, в региона на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да удостоверявам събитието с днешни вестници, с цел да удостоверя достоверността му ", изясни Йончева.

По думите й " преградното оборудване е освен неефективно, само че продължава да пропада ".

Тя изяснява още, че оборудването не е издигнато съгласно заданието на Министерство на вътрешните работи, защото Гранична полиция дава правото на регионалните шефове на Ямбол, Хасково и Бургас да трансформират плана за ограда.

" Предоставеното право на регионалните шефове да трансформират техническите параметри е направено с една единствена цел – корупция ", счита Йончева.

За това възпрепятстващо оборудване, дружно с прилежащия обслужващ път, са дадени към 1 млн. лв. на линеен километър.

" Докладът на Главния инспекторат на Министерски съвет от април 2017 година, направен по отношение на проектирането и построяването на краткотрайното възпрепятстващо оборудване на българо-турската граница, установи фрапиращи нарушавания. В отчета се споделя, че даденото напътствие на Гранична полиция не кореспондира с одобреното от министъра на вътрешните работи задание за проектирането на оборудването, по което регионалните шефове към този момент са сключили контракти за построяването на оборудването и обслужващия път. Нещо повече – според одобрените планове от показаните документи и наличната в тях информация, проверяващият екип не е могъл да откри, на редица места, вида на построеното оборудване – едноредово или двуредово ", споделя Йончева.

" Абсурдно е проверяващият екип на Главния инспекторат на Министерски съвет да отиде със специфична задача да ревизира дали има построена ограда и от какъв вид е – и да не може, след инспекция, да отговори на този въпрос ", приключва тя.

Темата за възможни нередности към строителството на оградата бе повдигната първо от президента Румен Радев. Той обществено съобщи, че " страната заплаща за два реда ограда по границата с Турция, а действително се строи единствено един ", само че към този момент няма доказателства за нарушавания към плана.

Прокуратурата стартира инспекция, а ръководещите бяха безапелационни, че няма данни за корупция.

Строителството на оградата излезе над 180 млн. лв..

На този декор обаче има и подозрения за успеваемостта на оградата поради случаите на хванати мигранти на българо-сръбската граница.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР