Електронно табло пред Министерството на икономиката показва всеки ден цените

...
Електронно табло пред Министерството на икономиката показва всеки ден цените
Коментари Харесай

Експеримент: Храни от таблото Нинова - 59,62 лв., в магазина - 110,81 лв.

Електронно табло пред Министерството на стопанската система демонстрира всеки ден цените на едро на главните храни. С тях се срещна и икономистът и някогашен народен представител Мика Зайкова.
"Това табло към този момент нищо не ми приказва, желая да го сравня с цените в магазина. Тези цени на едро, които са дадени на това табло, се подвигат всекидневно, изключително за продуктите, които търпят преправка - сирене, кашкавал, месо ", сподели финансовият специалист.

Екип на Bulgaria ON AIR записва цените на няколко продукта и взема решение да ревизира каква е разликата сред цените на едро и тези в случайно определен супермаркет.

Избраните артикули са сирене, кашкавал, краве масло, олио, ориз, брашно, замразено пиле, шпеков колбас, кайма примес, домати и краставици.

Според таблото пред Министерството на стопанската система те костват общо: 59,62 лева В супермаркета обаче, цената е 110,81 лева Разликата е от над 51 лв..

"Виждате, че разликата е съвсем двойна или 85% надценка, а това е един от евтините супермаркети. Нещата отиват доста, доста зле за бедния човек ", уточни Мика Зайкова.

Тя акцентира, че магазините заплащат индустриален ток, който е доста безценен, също така в България има 20 на 100 Данък добавена стойност върху храните. В 19 страни от Европейски Съюз Данък добавена стойност върху храните е до 10%.

Александър Попов

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР