Електронният търг за лекарствата, който трябваше да бъде обявен още

...
Електронният търг за лекарствата, който трябваше да бъде обявен още
Коментари Харесай

Е-търгът за лекарства е пред пълен провал

Електронният търг за медикаментите, който трябваше да бъде разгласен още през лятото, не може да започва поради неизряден контракт с компанията, създала електронната платформа. Това разгласи здравният министър Николай Петров в четвъртък пред депутатите от парламентарната здравна комисия. Петров заяви, че предшественикът му Петър Москов е подписал еднолично контракта с компанията разработчик " Контракс ", без да е координиран с правната и други дирекции на министерството и по този начин платформата е призната и платена във тип, в който не може да действа.

Здравното министерство към момента не е решило какво тъкмо ще прави, с цел да стане електронният търг вероятен, само че Петров съобщи, че е допустимо договорът да бъде преустановен и да се разгласи нова социална поръчка, което ще върне цялата процедура в изходна позиция.

Електронната платформа за търговия с медикаменти целеше да обезпечи транспарантна процедура, посредством която централизирано да бъдат купувани огромни количества лекарства за лечебните заведения и надлежно да бъдат постигани по-ниски цени.

Договорът на здравното министерство с " Контракс " е от края на декември 2015 година, като преди този момент компанията завоюва оповестената социална поръчка. Договорът е на стойност 215 965 лева с Данък добавена стойност. Въпреки че търгът беше публично разгласен през декември 2016 година, след това беше спрян по гледище на фармацевтичния отрасъл и една от аргументите беше точно да се създадат корекции по самата платформа. През юли тази година здравното министерство разгласи, че всеки миг ще разгласи търга още веднъж, само че в този момент се оказва, че това не може да се случи.

" За електронния търг за медикаменти има направена платформа, има подписан контракт, който ни лиши много време да го намерим в Министерството на здравеопазването, тъй като се оказа, че е еднолично подписан от министъра, несъгласуван от никой и неразбираем. Това е повода ние да не можем макар неистовите старания да пуснем търга ", сподели Петров пред депутатите.

" Ние имаме предпочитание да пуснем търга като стартираме с онколекарствата и след това прибавим други, само че това не се случва до момента заради дефекта на този контракт, който е подписан от предшественика ми ", добави той. С контракта платформата е призната като работа, платено е, само че самият контракт не е координиран с правната и други дирекции в министерството, а по думите на Петров е еднолично подписан от Москов и " спретнат в чекмеджето ".

" Извинявам се, че си изпускам нервите, само че това не е обикновено. Това ни връзва ръцете и не можем да пуснем търга ", обърна се министърът към депутатите.

Той евентуално засяга контракта, с който продуктът е признат, защото в първичния контракт, подписан сред Министерство на здравеопазването и компанията, попада с изключение на подписът на Москов и този на шефа на финансовата дирекция Марин Налбански.

Петров сподели, че в случай че би трябвало, Министерство на здравеопазването ще приключи този контракт и ще разгласи нова процедура, само че няма да се откаже от електронните търгове за медикаменти. Не стана ясно за какво министерството обмисля непосредствено нова поръчка, а не анекс с компанията, създала към този момент готовата платформа.

По думите на Петров при ясно подписан контракт, министерството няма по какъв начин да накара компанията да промени нищо в продукта.

Потърсен за коментар, някогашният здравен министър Петър Москов съобщи пред Mediapool, че не може да разяснява формалните аргументи, заради които Петров твърди, че търгът не може да бъде пуснат, само че уточни, че нова социална поръчка би означавала още година закъснение на електронния търг, а с обжалванията – две.

Така следващ електронен артикул в опазването на здравето за стотици хиляди левове е на път да отиде в коша поради правни неуредици и неприятни управнически решения.

През април системата за банкет в лечебните заведения с пръстови отпечатъци, въведена също в мандата на Москов, беше анулирана като противозаконна от съда и по този начин и по този начин артикул и четци за 500 хиляди лв. отидоха в небитието.

През лятото отчет на Сметната палата пък установи “десетгодишен неуспех “ на електронното опазване на здравето точно поради неверни и непоследователни управнически решения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР