Електронната стабилизираща програма и възможностите ѝ са познати за почти

...
Електронната стабилизираща програма и възможностите ѝ са познати за почти
Коментари Харесай

Няколко слабо познати функции на ESP

Електронната стабилизираща стратегия и опциите ѝ са познати за съвсем всеки притежател на кола, създадена през последните 15-ина години. ESP и разновидностите ѝ обаче разполагат с редица потребни функционалности, които оказват помощ на водачите всекидневно, без те самите да го схващат.

ESC (Electronic Stability Control) или ESP (Electronic Stability Program) съставлява обособена система от устройства, с които се оборудват на практика всички нови коли на пазара. Изпълнява голям брой програмни функционалности, част от които производителите задействат още в базовата комплектация, а останалите оферират против възнаграждение. За да разбере дали колата му разполага с една или друга алтернатива, притежателят би трябвало да огледа в спецификациите ѝ.

Една от по-слабо познатите функционалности на ESP е така наречен спирачен асистент (Brake Assist). Той е скъп в обстановки, в които водачът няма или време, или сили да натисне педала на спирачката до сработване на антиблокиращата система. Електрониката следи непрекъснато какъв брой бързо се придвижва кракът от газта на спирачката и може автоматизирано да усили налягането в спирачната система до най-много, с цел да усили успеваемостта на прекъсването и да понижи спирачния път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР