Електронната система за събиране на пътни такси има потенциал да

...
Електронната система за събиране на пътни такси има потенциал да
Коментари Харесай

Толсистемата може да подпомогне пътната безопасност чрез контрол на извънгабаритните товари

Електронната система за събиране на пътни такси има капацитет да подкрепи предварителната защита на пътната сигурност посредством обезпечаване на данни за надзор на извънгабаритните товари и претоварването на пътни транспортни средства. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, на семинар за пътната сигурност на тематика: „ Пази живота на пътя – шофирай трезво и отговорно ”, проведен от Главна дирекция “Национална полиция ”.

Данните от 3D скенерите, с които са оборудвани всички 100 нови стационарни контролни точки на тол системата, може да бъдат употребявани дейно за надзор на извънгабаритния тежкотоварен трафик при придвижване без нужното за това позволение, изясни той.

Проф. Асенов подсети, че извънгабаритните товари затрудняват видимостта, основават редица проблеми при организацията на пътното придвижване и са причина за пътно транспортно произшествие. Ние ще можем да подаваме сигнали на “Пътна полиция ” за мястото, където сме засекли извънгабаритен товар, който се движи без позволение или отвън маршрута, за който има позволение, сподели още той.

Сензорите за тежест, вградени в пътната настилка на стационарните контролни точки, могат да се употребяват за предварителна защита на претоварването на пътните транспортни средства, изясни проф. Асенов. Той означи, че претрупаните коли като се изключи че разрушават пътищата, основават причина за пътно-транспортни катастрофи.

Ако един тежкотоварен автомобил с обща механически позволена оптималната маса до 35 тона е претрупан и транспортира 50 тона той е евентуално рисков на пътя, защото спирачната му система не е разчетена за такава маса. Сензорите на толсистемата могат да засичат по какъв начин е разпределена тежестта на товара и надлежно да се реализира надзор на небалансирано натоварените транспортни средства, които също основават представка за ПТП, тъй като могат да се преобърнат на пътя

Проф. Асенов означи, че след въвеждане на тол системата в други страни се вижда дисциплинираност от позиция на извънгабаритния товар и претрупани тежкотоварни коли, които са главен фатор за разрушение на пътя и предпоставки за ПТП. При съществуване на коловози на пътя и дъжд се основават действителни условия за аквапланинг, който не може да бъде решен с отводняване или други ограничения за обработка на пътното платно с изключение на преасфалтиране, означи той.
С въвеждането на тол такси за тежкотоварните коли обръщаме модела за финансиране на пътния бранш – по този начин тежкотоварният трафик ще поеме своята отговорност като по-голям рушител на пътя.

С привличането на повече средства се дава опция за възпроизводство на пътното поддържане, акцентира проф. Асенов. Той уточни, че към Обществения съвет за въвеждане в употреба на електронната система за събиране на пътни такси към министъра на районното развиване и благоустройството ще има работна група, която да проучва сериозните пътни сектори и да дефинира предпочитаното консумиране на средствата от пътни таксите.
Около 300 млн. лева са приходите от електронни винетки от началото на годината, сподели още проф. Асенов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР