Електронната система в градския транспорт, за която пловдивчани платиха 20

...
Електронната система в градския транспорт, за която пловдивчани платиха 20
Коментари Харесай

Безкондукторното таксуване в пловдивските автобуси щеше да и...

Електронната система в градския превоз, за която пловдивчани заплатиха 20 млн. лв. и която трябваше да бъде въведена през февруари 2016 година, щеше да даде опция за по-добра отчетност на приходите и разноските при транспорт на пасажерите, в случай че работеше правилно.

Европейските средства бяха предопределени освен за безкондукторно обслужване и осведомителни електронни табели, само че и за прекосяване към нов тип организация. Тоест, Общината посредством профилирано звено да събира приходите от продажба на билети и карти и да ги разпределя сред превозвачите. Досега тази активност се прави от частните компании съгласно съглашението сред тях и Общината.

Друг въпрос е, че в коронавирус рецесията доста понижа транспортът на пасажерите и превозвачите регистрират 3 млн. лв. спад от продажба единствено от карти.

Бави се и подготовката на публичната поръчка за надграждане на провалената електронна система. Ще мине най-малко една година, до момента в който се организира конкурс и се избере реализатор.

Според зам.-кмета по превоз Тодор Чонов въпросното надграждане ще разреши да се таксуваме в автобусите посредством мобилно приложение и банкова карта, по-добър надзор за осъществяване на курсовете и отчетността, а също по този начин да се премине към заплащането на превозвачите съгласно европейския правилник - покриване на разноските на всеки километър пробег плюс най-малко 5 % облага за компаниите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР