Електронен трудов запис да замени трудовата книжка, предлагат депутати от

...
Електронен трудов запис да замени трудовата книжка, предлагат депутати от
Коментари Харесай

Предлагат трудовата книжка да стане електронна

Електронен трудов запис да размени трудовата брошура, оферират депутати от „ Демократична България “ с промени в Кодекса на труда.

Агенция по заетостта ще поддържа народен указател на заетостта, който съдържа електронните трудови записи на служащите и чиновниците. Единният електронен трудов запис става формален източник на данни, свързани с трудовата активност на служащия и се употребява за засвидетелствуване на стажа му.

Като трудовият стаж ще се изчислява  и вписва автоматизирано в регистъра на заетостта, планува законопроектът.

Всеки чиновник ще има право на цялостен достъп до електронния си трудов запис. Родителите на деца до 18 години пък ще имат право на достъп до техния трудов запис до навършване на 18 години.

Работодателите също ще имат право на достъп да данните на техните чиновници, като се изключи размера на заплатата, който служащият е получавал при предходните работодатели. Този закон се предлага да влезе в действие от 1 септември 2024 година.

Оформяне на трудовата ни брошура при преустановяване на работа

В преходния интервал, след създаване на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Агенцията по заетостта, която да провежда въвеждането им.
 istock istock
Работодателите би трябвало да изпратят електронни копия на всички трудови книжки и служебни книжки на всички служащи, които не са въведени в регистъра на заетостта до 1 септември 2026 година, написа още в законопроекта.

Национален осигурителен институт пък ще вписва данните от трудовата брошура при пенсиониране на човек, в случай че те не са вписани от работодателя му.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР