Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли

...
Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли
Коментари Харесай

2/3 от всички нови коли в тази страна са електромобили

Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли в Норвегия през 2021 година, отразявайки упоритостта на скандинавската страна да бъде първата, която оставя колите на бензин и дизел в предишното.

Норвегия, чието население възлиза на 5.4 млн. души, е страната с най-голям дял електрически коли в света, до момента в който Китай със своето население от 1.4 милиарда души е най-големият пазар за електрически возила въобще.

Норвегия, която е производител на нефт, предизвиква прекосяването към въглеродно неутрални коли, като освобождава електрическите коли на акумулатори от налозите, които са наложени за колите с мотор с вътрешно горене, написа Reuters.

Очаква се данъчното облекчение да усили каузи на електрическите автомобили в продажбите на нови коли до 80% през актуалната 2022 година. Страната планува да спре продажбите на бензинови и дизелови коли след 2025 година.

Общите продажби на нови коли в Норвегия нарастват с 25% през 2021 година до рекордните 176 276 броя, от които цели 65% са изцяло електрически модели. Пазарният дял на електрическите автомобили скача по отношение на 2020 година, когато е възлизал на 54%.

Въпреки не изключително огромното си население, Норвегия се преглежда като основен пазар от играчите в света на електрическите коли, в това число китайската компания Nio и Polestar, дъщерна компания на шведската Volvo Cars.

Американската Tesla има пазарен дял от 11.6% от целия пазар на нови коли в Норвегия през 2011 година. По този метод Tesla става марка номер едно в страната на база данните за цяла година за първи път, като изпреварва немския колос Volkswagen, който остава с дял от 9.6%, показват от Норвежката пътна федерация.

Tesla разгласи през уикенда, че доставките на нови коли на тримесечна база изпреварват упованията на вложителите на Wall Street.

Моделът Tesla Model 3 е най-предпочитаната кола в Норвегия през предходната година, следвана от хибридния модел на Toyota RAV4, единствената кола с мотор с вътрешно горене в топ 10 по продажби, и електрическия ID.4 на Volkswagen.
Топ играчите в автомобилната промишленост отхвърлиха да продават единствено електрически коли
Най-големите играчи в автомобилната промишленост отхвърлят да поддържат настояването да продават единствено електрически коли от 2040 година, удряйки...
Прочети повече
Експерти от промишлеността чакат продажбите на електрически коли да набъбнат до над 80% от общия авто пазар в Норвегия през 2022 година, макар, че проблемите с веригата за доставки могат да забавят този развой.

„ Вярваме, че ще преминем 80% електрически коли през идната година ”, споделя Кристина Бу, която управлява Норвежката асоциация за електрически коли.

„ Но има огромна неустановеност в тази прогноза и тя зависи от проблемите при доставките – доста производители на коли имат проблеми с доставките “, прибавя тя.
Всички желаят в Норвегия
„ Норвегия е страната, която е най-отворена към електрическите коли, има най-голямото схващане, какво е да караш електрически автомобил и е най-приемащата това да имаш опция ”, споделя изпълнителният шеф на Polestar Томас Ингенлат.

Луксозният седан на Polestar се подрежда на десето място измежду най-популярните модели в Норвегия през 2021 година, като през актуалната 2022 година компанията ще пусне новият Polestar 3 SUV (автомобил с нараснала проходимост).
Как вървят продажбите на електрически автомобили в България?
Продажбите на нови електрически автомобили в България доближават 219 броя за първите 9 месеца на актуалната 2021 година, сочат данните на Европейск...
Прочети повече
Пускането на този премиум SUV несъмнено ще промени метода, по който хората ще одобряват Polestar, заради, което имам огромни упования за марката, споделя Ингенлат.



 

Изглед над Осло, столицата на Норвегия. Скандинавската страна подтиква с данъчни облекчения прехода към електрическите автомобили;   Снимка: iStock

Китайските производители на електрически коли се пробват да засилят износа си, защото Пекин има упоритостта да построи първокласна автомобилна промишленост, която да конкурира обичайните автомобилни компании.
Ето какво ще забави навлизането на електрическите автомобили в Европа
Големи производители на коли като Volkswagen, Daimler и Stellantis се състезават между тях за обезпечаване на нужните доставки на...
Прочети повече
Nio откри първокласен шоурум в центъра на Осло през 2021 година, който е първият й в чужбина. Китайската компания се пробва да наложи новите си модели в Норвегия, като част от проектите си за световно разрастване.

Nio възнамерява и основаването на станции за зареждане и замяна на батериите.

„ Стратегията ни за станции за замяна на батериите ще се разрасне мощно (през 2022 година) ”, споделя Мариус Хайлер, началник на Nio за Норвегия, добавяйки, че чака към 75% от продажбите на нови коли в страната да бъдат електрически коли през 2022 година.

Въпреки, че данъчните облекчения понижават нездравословните излъчвания, те костват на Норвегия изгубени доходи от към 3.41 милиарда $ през предходната година, сочат плановете на финансовото министерство.

Поради тази причина, ръководещата коалиция, чиято политика се дефинира като център-ляво, възнамерява да полза с налози най-скъпите електрически коли на акумулатори от 2023 година, а от тази година подвига налозите за бензиновите, дизелови и хибридните коли.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР