Електромобилите навлизат все по-масово на пазара и България не прави

...
Електромобилите навлизат все по-масово на пазара и България не прави
Коментари Харесай

Електрическият Jaguar стъпи на пазара в България

Електромобилите навлизат все по-масово на пазара и България не прави изключение, въпреки броят на продаваните нови транспортни средства към момента да е относително дребен. Последното попълнение измежду колите на ток е Jaguar I-Pace, който единствено за една година след международната си премиерата завоюва над 70 влиятелни оценки.

Първият напълно електрически модел на английската марка стана " Световен автомобил на 2019 година " и " Европейски автомобил на 2019 година ", а също по този начин взе премиите за " най-хубав дизайн в света за 2019 година ", " Автомобил на годината в Германия ", " Автомобил на годината във Англия " и " Автомобил на годината в Норвегия ". Сега I-Pace ще се опита да се наложи и на пазара на електрически автомобили в България, който занапред ще се развива.

Основното преимущество на кросоувъра е неговата литиево-йонна батерия с потенциал 90 kW/h, която на доктрина му разрешава да измине до 470 км единствено с едно зареждане. Реалният пробег въпреки всичко е с към 70 км по-малко, само че пък същата тази батерия може да бъде заредена от 0 до 80% за тъкмо 40 минути благодарение на специфична електрическа станция, която нормално обезпечава непрекъснат ток с мощност 100 kW. При потребление на елементарен контакт от общоприета електрическа мрежа, който доставя ток от 7 kW, времето за реализиране на 80% е към 10-11 часа.

Според специалистите за 1 година потребление на кросоувъра и пробег от 25 000 км за този интервал, притежателят му би трябвало да спести жестоко към 6000 лева от разноските, които би направил при потреблението на сходен автомобил с дизелов елемент, предлагащ почти същата мощ.

Задвижването на I-Pace става благодарение на два електромотора - по един на всяка ос, които развиват съвкупна мощ от 400 к.с. и 696 Nm въртящ миг. Така кросоувърът разполага и със система за задвижване на четирите колела, а ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 4,8 секунди. Батерията е ситуирана сред двете оси и разрешава постигането на систематизиране на тежестта 50:50. Съответно и центърът на тежестта е доста невисок и това прави електрическия автомобил по-безопасен.

Британският кросоувър се предлага със специфична навигационна система (Electric Vehicle), която прави оценка топографията на маршрута до дестинацията и данните от предходни пътувания, в това число и жанр на шофиране, с цел да пресметна до оптималната акуратност възможния пробег и статус на батерията.

Освен това Jaguar I-PACE е оборудван и с осведомително развлекателна система Touch Pro Duo, която се състои от 12.3-инчов екран за лидера с висока резолюция и 2 тъчскрийн екрана на централната подпора, чийто диагонал е 10 или 5 инча.

На пазара в България моделът е наличен с три равнища на съоръжение и общо 12 разнообразни цвята, като цените стартират от 153 000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР