Електромобилите изминават все по-дълги разстояния с едно зареждане на батерията(снимка:

...
Електромобилите изминават все по-дълги разстояния с едно зареждане на батерията(снимка:
Коментари Харесай

Пробегът на електромобилите се удвои за 10 години


Електромобилите изминават все по-дълги дистанции с едно зареждане на батерията
(снимка: CC0 Public Domain)

Статистика на американската организация за околната среда EPA демонстрира, че оптималният пробег на електрическите транспортни средства, продавани на пазара в Съединени американски щати, се е удвоил за 10 години – сред 2012 и 2022 година, а междинният пробег е повишен към три пъти.

За горна граница в разбора са взети паспортните индикатори на седана Lucid Air, който предлага пробег без презареждане на разстояние до 832 км съгласно цикъла на EPA, прецизира в обява за проучването Улострийт Джърнъл.

Но опитът на водачи на електрически автомобили сочи, че действителният запас на мощ може да се разграничава доста от заявения, защото производителите нормално се концентрират върху общоприетите индустриални цикли, при които изискванията на шофиране не постоянно са постижими на процедура.
още по темата
В случая със седана Lucid Air Grand Touring, който е тестван от Уолстрийт Джърнъл, пътуванията в и отвън града могат да изтощят тяговата батерия за 629 км, съгласно бордовия компютър, което е доста по-малък пробег от посочения в паспортните характерности на колата.

Трябва също да се има поради, че равномерното придвижване при високи скорости много бързо изчерпва заряда на тяговата батерия. Например, към 12,5% би трябвало да се извадят от оценката на EPA, с цел да се дефинира пробегът при шофиране по автомагистрала със скорост от 120 км/ч.

С впечатляваща динамичност на ускоряване, електрическите автомобили нормално не харесват продължителното шофиране с висока скорост и това е значимо да се има поради при обмисляне на дълги пътувания. В случая на седана Lucid Air тестванията демонстрират, че при шофиране по автомагистрала със скорост от 120 км/ч колата ще може да измине към 656 км с едно зареждане. За доста водачи подобен пробег е изцяло задоволителен за комфортно придвижване по автомагистрала.

Ефективността на електрическите автомобили се въздейства доста от гумите. Например, прекосяването от общоприети 19″ джанти към 21″ понижава пробега с към 10%. Електродвигателят и другите съставни елементи също дефинират какъв брой дейно ще се изразходва зарядът на батерията.

Превключването към по-високо бордово напрежение нормално усъвършенства пробега и разрешава по-бързо зареждане на станции за експресно зареждане. В случая на Lucid Air напрежението, употребявано от силовата система,  доближава 924 V. В същото време колата може да зареди за пробег до 480 км пробег за към 20 минути, когато е обвързвана към станция за експресно зареждане.

Но експресните зарядни станции към момента не са доста публикувани даже в Северна Америка. Докато от „ мудна “ станция тяговата батерия се зарежда изцяло за 12 или даже 18 часа, според от изискванията.

Масовите характерности и аеродинамиката също въздействат върху способността на електрическите транспортни средства да покриват оптималното разстояние с едно зареждане на батерията, тъй че производителите съществено усъвършенстват съответните характерности. Вярно е, че в някои случаи това се случва в ущърб на акустичния комфорт в кабината, защото пестят от звукоизолация.

Много автомобилни производители залагат на пробив в химическия състав на тяговите акумулатори, което ще ги направи с по-висок потенциал и в това време по-леки, само че забележим прогрес в тази област не би трябвало да се чака преди втората половина на десетилетието.

Същевременно, усъвършенствания в успеваемостта на електрическите транспортни средства се реализират и посредством други ограничения, което е явно от удвояването на пробега през предходните 10 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР