Електроенергиен системен оператор“ ЕАД стартира изграждането на нов 86-километров електропровод

...
Електроенергиен системен оператор“ ЕАД стартира изграждането на нов 86-километров електропровод
Коментари Харесай

С новия електропровод Добруджа-Бургас ще се подобри сигурността на мрежата на цяла Югоизточна Европа

„ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД започва построяването на нов 86-километров електропровод сред подстанциите “Варна ” и “Бургас ” (Добруджа-Бургас). По думите на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов с построяването на електропровода Добруджа-Бургас ще се усъвършенства сигурността на електропреносната система на Югоизточна Европа. Наред с това ще се подсигурява сигурността на междусистемните обмени на електрическа енергия сред България и Румъния, сподели още той. „ Реализацията на плана е в осъществяване на заложените по време на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз приоритет за енергийна съгласуваност в района “, добави Първанов. „ С началото на построяването на електропровода Добруджа-Бургас ЕСО навлиза в решителната фаза на работа по петте плана от общ европейски интерес. За тях сдружението ще получи 60 млн. евро по Механизма за свързване на Европа “, сподели изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев.

За реализиране на инвестицията е привлечено финансиране от европейския „ Механизъм за свързване на Европа “ в размер на 30 млн. евро за създаване на новия вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас. Съоръжението сред Добруджа и Бургас е част от група планове от общ интерес „ Увеличаване на преносната дарба сред България и Румъния ”, нужна за реализацията на предпочитания европейски кулоар Север–Юг. Групата планове се реализира взаимно от българския и румънския систематичен оператор и включва с изключение на новия електропровод високо напрежение на българска територия, и три вътрешни линии на румънска територия.

Реализацията на плановете ще реши главните инфраструктурни потребности за повишение преносната дарба на електроенергийната мрежа, ще докара до възстановяване сигурността на доставките в района, както и до ускорение на пазарното консолидиране.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР