Електрическите тротинетки, както и велосипедите са несравнимо по-безопасни от автомобилите

...
Електрическите тротинетки, както и велосипедите са несравнимо по-безопасни от автомобилите
Коментари Харесай

Асоциация за електромобилност: Тротинетките са по-безопасни от автомобилите

Електрическите тротинетки, както и велосипедите са несравнимо по-безопасни от колите и сериозните произшествия с тях са единици, до момента в който колите предизвикват гибелта на стотици хора годишно и трайно повреждат десетки хиляди. Това оповестяват в своя позиция от Българската асоциация за електромобилност

(БАЕМ) във връзка препоръчаните през днешния ден нови ограничавания за електрическите

тротинетки в столицата.

" Същевременно над 80% от водачите на тротинетки са слезли от коли - създали сме пътищата по-безопасни и тапите за останалите водачи – по-малки. Същите преимущества има и потреблението на колела. Затова всевъзможни ограничавания на тротинетките и велосипедите би трябвало да се вършат деликатно и да са съпроводени с даването на други възможности и с развиване на велоинфраструктурата в София ", се споделя още в позицията.

" Тротинетките и колелата са директно решение на множеството проблеми на огромните градове - тапи, замърсен въздух, липса на паркоместа. И по едно и също време с това те са доста по-безопасни от колите. Това ги прави натурален съдружник на всяка градска администрация. Ние приветстваме устрема на Столичния Общински съвет да работи за повишение сигурността на жителите, само че терзанието ни е, че ограничението на карането през парковете и други пешеходни зони, без даване на други възможности, ще принуди доста водачи на тротинетки да се върнат към колите, което ще бъде доста по-голям риск за повишение на случаите и за по-сериозни произшествия “ - показва Владислав Стоицов, ръководител на Управителния съвет на БАЕМ.

Според него, различен риск е това да докара до увеличение броя на тротинетките по булевардите към парковете, което сигурно също може евентуално да усили случаите и злополуките. Причината е, че парковете имат значима роля за свързване на кварталите и мнозина ги употребяват, с цел да се придвижват екологично и безвредно всеки ден с тротинетка или колело до работното място.

" Затова екипът на БАЕМ има вяра, че сходни промени би трябвало да са съпроводени с развиване на велосипедната инфраструктура и даването на различни направления, по които тротинетките и велосипедите да се придвижват в региона на парковете и останалите пешеходни зони “ - прибавя още Стоицов.

В добавка доста фамилии карат колела и тротинетки в парковете за забавление, дружно с децата си и след въведените ограничавания те към този момент няма да могат да вършат това. За множеството деца парковете и пешеходните зони са единствената безвредна опция за каране на колело и в случай че им бъде неразрешено да го вършат там, ще им останат единствено опциите на улицата или на велоалеите, което е несравнимо по-опасно.

Асоциацията поддържа другите две промени на Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, препоръчани през днешния ден – за ограничение на скоростта на електрическите тротинетки до 25 км./час, както и за възбрана паркирането на тротинетки в пешеходните зони, с изключение на на местата, избрани за това. Една от задачите на БАЕМ още със основаването й е повишение сигурността при карането на електрически тротинетки и асоциацията организира редица акции в тази сфера.

" Съзнаваме, че единици недобросъвестни водачи на тротинетки нарушават разпоредбите и карат с превишена скорост, както и минават рисково през пешеходни зони. Важно е те да бъдат глобени, само че не трябва тяхното държание да компрометира цялостен един нов тип екологичен превоз и хиляди съзнателни водачи, ръководещи своите тротинетки безвредно в София и допринасящи за по-малко тапи и по-чист въздух “ - уверен е също Владислав Стоицов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР