Електрическите индивидуални превозни средства все по-масово навлизат вежедневието ни. Предстои

...
Електрическите индивидуални превозни средства все по-масово навлизат вежедневието ни. Предстои
Коментари Харесай

Ред в хаоса: Как тротинетките ще помогнат за по-добра велосипедна инфраструктура

„ Електрическите самостоятелни транспортни средства все по-масово навлизат вежедневието ни. Предстои в локалния парламент още в края на ноември да се гласоподава правилник за придвижването на тротинетките, който най-сетне да вкара ред “, разяснява в студиото на Дарик Бургас арх. Костадин Христов, ръководител на Контролния съвет на Камарата на архитектите в България и техен представител в Общинския експертен съвет за устройство на територията (ОЕСУТ) – Бургас.

„ За велосипедистите има ограничаване по главните пешеходни зони. Там е неразрешено за лица над 12 година да карат колела, до момента в който за тротинетките няма експлицитна възбрана и се движат по тези пространства с много по-висока скорост “, разясни арх. Христов.

По негово мнение, повдигането на този въпрос ще притегли внимание и към съпътстващата инфраструктура, по която би трябвало да се движат. А това са велоаелите. Арх. Христов смята, че въпреки Бургас да е бил пионер във въвеждането им, с това са позволени и някои неточности. „ Например, тротоарите – там се позволи споделено прилагане на колела и пешеходци в много тесни пространства. Така никой не съблюдава разпоредбите, а има риск и за двете страни “, изясни той.

„ Дори там, където има построени чудесни велоалеи, пешеходците вървят по тях, тъй като липсва задоволително място “, добави арх. Христов. Според него, това може да докара до напрежение и произшествия.

„ Бързите автобусни линии не се направиха по най-хубавия метод. Паркирането се постави сред тях и преноса, което не е общоприето и не е по норматив. Обикновено имаме пренос, буслиния, след това паркиране, до тях велоалея и пешеходна пътека. Така имаме разпореждане на транспортните потоци с намаляваща скорост “, разяснява арх. Христов.

Според представителят на КАБ, към момента локалната власт дава преимущество на колите повече в сравнение с пешеходците. „ Съвременната европейска наклонност слага преди всичко пешеходното придвижване, на второ – публичния градски превоз, на трето е велосипедното придвижване и чак на четвърто е частният авто превоз “, сподели арх. Христов.

Какви промени обаче е нужно да бъдат направени, с цел да бъде обезпечена добра инфраструктура за пешеходци и волосипедисти и по какъв начин измененията в наредбата за водачите на тротинетки ще повлияе върху тези процеси, чуйте в звуковия файл:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР