Електрически тротинетки в Столична община ще могат да бъдат отдавани

...
Електрически тротинетки в Столична община ще могат да бъдат отдавани
Коментари Харесай

Над 150 нови места за безплатно паркиране на велосипеди в София

Електрически тротинетки в Столична община ще могат да бъдат отдавани чартърен единствено в случай че са регистрирани и с ограничаване на скоростта. Експерти от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ организираха първата от оповестените серия от срещи с локалната власт за идните промени в Закона за придвижване по пътищата, с които да се регламентира използването на подобен вид транспортни средства, оповестиха от организацията.
По време на диалога с представители на Столична община и „ Зелена София “ стана ясно, че към този момент няколко компании са изявили предпочитание да навлязат на нашия пазар с услуга за даване на електрически тротинетки за споделено пътешестване (почасово отдаване под наем). Именно по тази причина от Столична община обмислят спомагателни условия към тях за регистрация, с цел да се подсигурява проследяемост и сигурност на придвижването им. Подобно условие не се възнамерява за частните ползватели. Единствено за споделената услуга се обмисля и да се сътвори нормативна опция общините да дефинират оптимален брой транспортни средства, които могат да бъдат регистрирани на територията им за отдаване чартърен, както и местата за паркиране, тъй че да не пречат на придвижването на пешеходците и на колите.
От идващия месец в централната градска част на София стартира обособяването на 157 нови места за гратис паркиране на колела, мотопеди и тротинетки. Мярката е в поддръжка на засилващия се интерес на жителите към другите възможности на напредването с автомобил в града, стана ясно по време на срещата. Новите места за паркиране на двуколесни транспортни средства са в синя и зелена зона, като на по-късен стадий се плануват и към 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове – като буферни зони, където да се оставят те. Планира се разширение на този тип паркинг зони и в жилищните квартали.
Представителите на ДА „ Безопасност на придвижването по пътищата “ подчертаха, че един от най-важните аспекти при подготвяната смяна е регламентиране на наложителни защитни средства при потребление на електрически тротинетки, което би трябвало да бъде съобразено и при предлагането им за споделено пътешестване. Обект на полемика бе и оптималната скорост на придвижване на този вид транспортни средства, която следва да бъде регламентирана на национално равнище. След определянето ѝ, компании, които развиват активност по отдаването им чартърен, ще бъдат задължени да лимитират скоростта им. За тротинетки за частно прилагане – ограничението би трябвало да вършат търговците, които внасят и продават такива транспортни средства. Според мнението на специалистите съществуват и други разновидности за операции – както посредством пряк импорт от трета страна, по този начин и софтуерно, по тази причина условията ще бъдат детайлизирани и обект на спомагателен надзор.
По време на срещата неколкократно бе очебийно, че напъните на институциите са ориентирани към поощряване на екологичните форми на напредване в градски условия, а задачата на готвените промени е регламентиране на съществени ограничения за сигурност при потреблението им, а не на ограничението им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР