Елаците-Мед АД планира удължаване на живота на рудника с 10

...
Елаците-Мед АД планира удължаване на живота на рудника с 10
Коментари Харесай

Елаците-Мед АД планира удължаване на живота на рудника с 10 години

Елаците-Мед АД възнамерява удължение на живота на рудника с 10 години, оповестява концесионерът на рудника.

Хората, които работят тук, би трябвало да имат сигурност за приходите си през идващите 20 години, споделя изпълнителният шеф инж. Драгомир Драганов.

Елаците-Мед АД, която за 23 години, откогато е частна благосъстоятелност, е вложила над 1,3 милиарда лева единствено за вложения и разноски за запазване на околната среда, възнамерява по-дълъг живот на сдружението. Екип от експерти е изготвил план за удължение на живота на рудника с 10 години до 2041 година, заяви пред публицисти изпълнителният шеф на компанията инж. Драгомир Драганов.

Ако срокът на концесията за рандеман и преправка на медни руди от находището бъде продължен, Елаците-Мед се ангажира да създава в сходство с всички условия, залегнали в Оценка на въздействието върху околната среда, и да влага към 1,2 милиарда лева в техника, технологии и уреди за запазване на околната среда.

„ Голяма част от фирмите по света залагат като собствен приоритет оптималната успеваемост, облагата, до момента в който при нас философията е да се търси оптимален живот на сдружението. Т.е. хората, които работят тук, да имат сигурност за приходите си през идващите 20 години, да се подсигурява тяхната претовареност за дълъг интервал от време “ – добави изпълнителният шеф.

Той акцентира, че обществената ангажираност е била приоритет през годините. „ Дружеството е приватизирано през 1999 година, когато е в тежко минно-техническо положение и със съществени задължения към банките. Бяха положени неимоверни старания, с цел да оцелее и да продължи да работи. Въпреки изключителните финансови компликации в интервала на 2000-те години, заплащанията на работещите и осигуровките към страната в никакъв случай не са били забавени, даже с един ден “ – сподели инж. Драганов.

Постепенно компанията съумява да стъпи на крайници, погасява заемите, които има, и влага извънредно съществено в нови техники и технологии. Преоценени са запасите на медни руди, които се намират в находището, с помощта на екипа от експерти отпред с проф. Цоло Вутов.

Но с времето наличието на мед в тях непрестанно понижава. „ Преработваме на годишна база 16,2 хиляди т руда. От 2018 година до момента посредством вложенията в нововъведения и цифровизация успяхме да вдигнем този потенциал с близо 10%. Преработваме все по-бедни руди, само че съумяваме да запазим количеството на медния концентрат – нашия краен артикул “ –  съобщи инж. Стоил Димитров, общоприет шеф „ Производство на компанията “. Той добави, че компанията създава и вкарва в употреба автоматизирани системи за ръководство и надзор на софтуерните процеси и непрекъснато влага в съвременна минна машинизация и съоръжение за преправка на руди с по-ниско наличие на мед. По този метод се реализира по-висока продуктивност и добиване на потребните детайли, както и намаляване на софтуерния боклук.

Според инж. Димитров в бъдеще Елаците-Мед ще работи с 0,26 % мед в рудите, т.е. ще преработва най-бедните медни руда в света.

Медта – изчерпаем запас

Елаците-Мед е измежду дребното медодобивни компании в Европейски Съюз, по тази причина запазването на производството й в дълготраен проект е значимо. Медта е главен съставен елемент по отношение на задачите на Европейски Съюз за ресурсна самостоятелност, декаборнизация и енергиен преход, само че наклонността е за понижаване на запасите на мед в света. „ Медта е сериозен детайл, изчерпаем запас, което също ни задължава да продължим да работим над планове за удължаването на живота на предприятието “, споделя и инж. Ивайло Николов, шеф на Рудодобивния комплекс. 

Удължаване на живота на сдружението е изключително значимо и за общините, на чиято територия прави активността си компанията, както и за локалните хора от Етрополе и Средногорието, огромна част от които работят в сдружението.

Принос за социално-икономическото развиване на 5 общини

По данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) компанията е един от най-големите работодатели в страната и най-големият в Етрополе и Средногорието, като през 2022 година е осигурила работа на над 2000 служащи и чиновници. Повече от 83% от тях са от региона на Средногорието и Етрополе, 820 души от личния състав са от Етрополе, само че важен брой идват и от Пирдоп, Златица и Мирково, а също по този начин Чавдар, Челопеч и Антон. Средната брутна месечна заплата в Елаците-Мед през 2022 година е била 2 649 лева, което е с 50% над междинната заплата в страната и с 10% по-висока от междинната за добивната промишленост, съгласно изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Данните демонстрират също, че компанията обезпечава със 104% по-високо възнаграждение на машинните оператори и монтажистите и с 60% на квалифицираните служащи по отношение на междинните равнища в страната. Това са двете специалности, които концентрират 60% от наетите в компанията. При техниците и приложните експерти работната заплата изпреварва междинната за страната в специалността с 42%. При експертите разликата е по-малка – 7% над междинната за специалността, само че това е специалност с обичайно високо възнаграждение в стопанската система, сочат от ИПИ. Елаците-Мед се подрежда измежду 25-те компании с най-голям пряк принос за домакинските бюджети в страната.  Според Лъчезар Богданов приносът за социално-икономическото развиване е по-голям, като се има поради въздействието на заетите в компанията по цялата верига на потреблението там, където живеят.

Дългогодишната история на компанията, огромният брой служащи от общините в региона и високите хонорари обуславят устойчивия обществен и стопански принос на Елаците-Мед АД в региона на Средногорието и Етрополе. Анализът на ИПИ преглежда и приноса на компанията към локалните бюджети в региона на Средногорието и Етрополе, който доближава над 11,5 млн. лева през 2022 година Плащанията от Елаците-Мед АД към общините образуват 73% от личните доходи на община Мирково, 67% от личните доходи на община Етрополе и 45% от личните доходи на община Чавдар. Освен това компанията прави дарения, като влага в качеството на живот на локалното население посредством разнообразни дарителски стратегии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР