Елате с мен“, казва Александър Вучич, президентът на . Сега

...
Елате с мен“, казва Александър Вучич, президентът на . Сега
Коментари Харесай

Сърбия се въоръжава активно

" Елате с мен “, споделя Александър Вучич, президентът на . „ Сега ще видите усмивка на лицето ми! “ От терасата на постройката на президентството в Белград той сочи издигащи се небостъргачи и триумфално декларира: „ Като феникс, възкръснал от пепелта! “

Други някогашни югославски страни се тормозят, че армията на Сърбия също се издига от пепелта. По време на дребния спор с Косово за регистрационните номера на колите през септември, Сърбия подвигна бойни самолети покрай границата и разположи бронетехника, с цел да сплаши по-малкия си комшия, написа The Economist в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
 Вучич: Развитието на районните връзки е основа на външната политика на Сърбия Вучич: Развитието на районните връзки е основа на външната политика на Сърбия
Развитието и укрепването на връзките в балканския район е в основата на външната политика на Сърбия. Това съобщи сръбският президент Ал...

Между 2015 и 2021 година разноските за защита на Сърбия скочиха с към 70% до 1,4 милиарда $ годишно. Русия и Беларус са й дали 10 самолета МиГ-29. Русия й даде 30 танка и бронетранспортьора и й продаде система за противовъздушна защита. Тя закупи китайски бронирани дронове, съветски вертолети и френска ракетна система земя-въздух. Този месец министърът на защитата разгласи, че Сърбия води договаряния за закупуване на транспортни самолети и хеликоптери от Airbus. Миналия месец пристигна новината, че се договаря с Израел за противотанкови ракети. Турските дронове, които бяха употребявани с унищожителен резултат при миналогодишното проваляне на арменските сили в Нагорни Карабах от Азербайджан, може да са в листата за извършване на покупки. Собствената отбранителна промишленост на Сърбия също създава нови системи, а не просто да сглабя въоръжението от югославската ера.

След югославските войни през 90-те години на предишния век военният потенциал на Сърбия се разпадна. Но през 2014 година държавното управление взе решение за превъоръжаване. Намесата на Русия в Украйна сподели, че ерата на стандартната война в Европа не е приключила; и наводненията в Сърбия през същата година бяха „ звън за пробуждане “, споделя Даниел Сънтър от Balkan Security Network, мозъчен концерн. Те разкриха, че страната съвсем няма хеликоптери за задачи за търсене и избавяне. През 2015 година Хърватия, също възстановявайки въоръжените си сили, изиска от Америка да й достави ракети, които, в случай че бъдат изстреляни против Сърбия, могат да доближат надълбоко в страната.

Съвременната страна се нуждае от съвременна войска, споделя Вучич. Сърбия харчи повече в безусловно изражение от преди, само че разноските за защита като дял от Брутният вътрешен продукт се движат към 2% от 2005 година В съпоставяне с България, Унгария или Румъния, това са „ фъстъци “, споделя Вучич. Но сърбите не са били във война с България, Унгария или Румъния през 90-те години. Те бяха във война със съседи, които в този момент имат по-малки военни бюджети. Сърбия изпреварва Албания, Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония, взети дружно. Тя също по този начин изпреварва Хърватия, която купува френски самолети, с цел да възвърне съвсем несъществуващия си въздушен потенциал.

Ако Сърбия просто модернизира въоръжените си сили, никой няма да има нищо срещу. Контекстът е този, който задейства алармите. Босна още веднъж е в политически разтърсвания и Милорад Додик, водачът на босненските сърби, допусна на 14 октомври, че в случай че неговата част от Босна се отдели и последва принуждение, Русия ще се намеси, с цел да я отбрани. Контролираните от държавното управление таблоиди на Сърбия непрестанно тръбят, че войната с косовските албанци или хърватите е неизбежна. През октомври, след конфликт сред косовските сърби и косовската полиция, сръбските таблоиди с въображение свързаха наличието на английските елементи „ Гурка “ с насилието.
 Започва стачка на работещите в образованието в Сърбия Започва стачка на работещите в образованието в Сърбия
Членовете на Синдиката на служащите в просветителната система на Сърбия няма да влязат през днешния ден в часовете в учебните заведения. В известието се...

В същото време националистите, в това число министърът на вътрешните работи на Сърбия, приказват за основаването на „ сръбски свят “, за който мнозина в Косово, Черна гора и Босна се притесняват, че е код за остарялата Велика Сърбия, която може да ги погълне. Вучич отхвърля това като „ агитация “. Той споделя, че всички съседи знаят, че превъоръжаването „ не е срещу тях “.

Вук Вукшанович, откривател от Белградския център за политика за сигурност, споделя, че същинското значение на превъоръжаването на страната е по-скоро политическо, в сравнение с военно. Ефектните оръжейни покупко-продажби впечатляват поддръжниците на Вучич, които са склонни да се възхищават на въоръжените сили.

Но Сърбия на процедура е заобиколена от НАТО. С огромен съюз, който пази дребните си съседи, е малко евентуално Сърбия да изпрати бойците си в деяние в обозримо бъдеще. Всъщност Сърбия има отлични (макар и дискретни) връзки с НАТО, а Америка образова сръбски войски. Да имаш мощна войска значи, че огромните сили се отнасят към теб с почитание, споделя господин Вукшанович. И в случай че, „ не дай боже “, районното статукво се разпадне, тогава „ в случай че имаме потенциала да нанесем вреди на нашите хипотетични съперници, те може би ще бъдат по-сговорчиви с нас на масата за договаряния “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР