Екзотичният продукт куркума, нашумял и по нашите географски ширини през

...
Екзотичният продукт куркума, нашумял и по нашите географски ширини през
Коментари Харесай

Подправка-чудо лекува 600 болести

Екзотичният артикул куркума, нашумял и по нашите географски ширини през последните години, е едно от обичайните лекарствени средства в китайската медицина и Аюрведа, написа lekar.bg.
Заради качествата си на фалшификация и ниската цена е известен още като шафран на бедните, защото може да придаде на ястията прелестен жълт цвят и характерен усет. Това е и натурален консервант – защищава храната от повреждане в топло време.

Куркумата е съставен елемент в лечебните предписания за доста премеждия – те разчитат на високото наличие на куркумин, всесилен антиоксидант и съставен елемент с антиейдж, противовъзпалителен и дезинфекционен резултат. Сухият артикул куркума съдържа към 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини

За лекуване на какво се употребява куркумата

Продуктите от куркума се употребяват преди всичко поради противовъзпалителното деяние на куркумина. Действат сполучливо при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успокояват чревната перисталтика и несъразмерното формиране на газове в червата. Съдействат за балансиране на храносмилането и усвояването на питателните съставни елементи.

Доста оживено се приказва за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак. Експериментално е потвърдено позитивното влияние на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – реализира се преодоляване на болката с помощта на противовзпалителния резултат, както и намаляване на присъщите отоци.

При потвърдения си антиоксидантен резултат вълшебната куркума изрично лимитира въздействията на свободните радикали, което защищава клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна гибел. Този вид влияние е значимо при онкологичните болести, защото се реализира ограничение растежа на туморите, както и ефикасна противоракова профилактика благодарение на куркума.

Успешно приложение на куркума е допустимо и при болести на кожата, свързани с друг вид инфекции. Като антисептик и средство с противогъбичен резултат куркума е добър вид за лекуване на кожни раздразнения от друг вид, обриви, отоци и подувания след захапване от инсекти, акне, очни възпаления и инфекции на устната лигавица.

Куркума за намаляване?

Защо не. Това в действителност е едно от античните обичайни приложения на продуктите от куркума. Съдържащите се в тях полифеноли спомагат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или задействат мастните депа за енергийна промяна.

Чрез куркума се управляват равнищата на холестерола и кръвната захар, а комплексното деяние в посока мастна обмяна се усъвършенства посредством витамините С, В2 и В3, К. Успешен вид при отслабването с куркума са рецептите с канела – при тях се акцентира преодоляването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори вид.

Вижте една известна рецепта за намаляване с куркума , която подсигурява минус 3 кг за една седмица. Препоръката е със следната напитка да се размени едно хранене на ден, да се заобикалят пържените, мазните и мощно подсладени храни:

В половин литър вряла вода се запарват три чаени лъжички черен чай, по една супена лъжица куркума, мед и канела, малко джинджифил. След като поизстине, запарката се прецежда и се разрушава с кисело мляко. Не се предлага при бременност, за заболели от хепатит или с жлъчни камъни, със болести на храносмилателната система и бъбреците.

Главното в тази рецепта е комбинацията от куркума и канела; чаят не е наложителен. Може да се направи и напитка с нискомаслено прясно мляко, в което се прибавят всички съставки като се изключи чая.

Чудото куркума + кориандър

Двете екзотични подправки, които имат бездънен, характерен мирис и придават на всяка храна характерен усет, в комбиниране са чудесно лекарство. Оздравяващият им резултат се усилва взаимно, в случай че се употребяват по едно и също време.

Чрез това комбиниране са възстановява храносмилането, предизвиква се изхвърлянето на шлаки и отрови, при постоянно приложение може да се реализира както редукция на тежестта, по този начин и ликвидиране на вътрешните органи от насъбраните нездравословни продукти-остатъци от разлагането на питателните съставни елементи. Очиства се главно черният дроб – основен филтър на организма, и се подтиква регенерацията на чернодробни кафези.

Ето по какъв начин се употребява композицията от куркума и кориандър за ликвидиране на организма и освобождение от непотребни мазнини: двата съставния елемент, смлени до прахообразна консистенция, се смесват в съответствие 1:1.

От тази примес се взема един път на ден по половин супена лъжица. С нея могат да се посипват топли ястия или салати, а може също да се разбърка в чаша кисело мляко. За предпочитане е приемът да става по обяд – при вечерен банкет ще се постанова да ставате през нощта за WC поради насърченото изхвърляне на отрови и шлаки. За да има пречистващ и отслабващ резултат от сместа куркума и кориандър, този банкет би трябвало да продължи най-малко три месеца.

Куркума срещу рак?

Има спорни отзиви за способността на артикули с куркума да лекуват рак. В последно време обаче все по-често се разяснява ролята на куркума за предотвратяването на рак на гърдата.

Всъщност смята се, че с куркума могат да се предотвратяват или лекуват над 600 болести; куркума неслучайно е измежду най-често срещаните съставки в лечебните практики на азиатските лечители.
Противораково деяние куркуминът демонстрира най-категорично в церовете, известни като златно мляко или златна примес срещу възпаления и рак.

Т.н. златна примес се забърква от куркума, мед, лимон и чер пипер. Действа антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално. На 100 г чист пчелен мед се прибавя супена лъжица куркума, две – ябълков оцет, щипка чер пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. Смесването стартира от оцет и куркума и последователно се прибавят останалите съставки.

Получената паста се съхранява в хладилника в стъклен буркан с похлупак. За антираков резултат всяка заран се взема една супена лъжица златна примес с куркума; държи се в устата, до момента в който се разтопи, и се гълтам по малко. При простуда от същата примес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от заболяването, след това същата доза – два дни през два часа, най-после три пъти на ден по половин лъжичка, до момента в който болестните признаци изчезнат.

Куркума срещу диабет

Едно от потвърдените свойства на най-важната съставна част в куркума – куркумин, е да управлява стойностите на кръвната захар. Множество проучвания потвърждават по пробен път с присъединяване на доброволци, че куркуминът балансира инсулиновата устойчивост и при продължителна приложимост играе решаваща роля в противодиабетната профилактика.

При пациенти с диабет от втори вид сензитивно усъвършенства положението на дребните кръвоносни съдове и забавя прогресията на страданието.

За пречистване от паразити

При кожни проблеми, породени от паразити, оказва помощ пастата с куркума – ето по какъв начин се подготвя: половин чаена лъжичка куркума и щипка сол се размиват с вряла вода и се бъркат пламенно, до момента в който се получи паста. С нея се намазва проблематичното място и се покрива с марля – до момента в който марлята изсъхне и падне сама.

Вътрешно приемът на куркума е лековит при дизентерия, както и при съществуването на глисти или други паразитни червеи.

Церовете с куркума работят в две направления – унищожават паразитите и яйцата им и предизвикват тяхното изхвърляне, и спомагат за оздравяването на тъканите, инфектирани от действието на паразитите. Практикуващите сходни лечения предизвестяват, че лекуването с куркума не е ефикасно при болести с причинители амеби.

При синузит

Лечението на синузит с куркума също разчита на съставката куркумин. Идеята е да се облекчи възпалението на синусните кухини, от което произтичат мъчителните чувства. За задачата е задоволително да се направи халва от куркума и мед, като се смесва една част куркума с две елементи захаросан мед. От получената пастообразна примес се взема една чаена лъжичка на ден, като се държи в устата до цялостно стопяване. Може да се вземе и на два пъти по половин лъжичка.

За отпушване на запушени синуси може да се посипе малко куркума върху топъл, само че не парещ котлон и да се вдишва изпарението.

Куркума и чесън

Чесънът е наложителна съставна част в сместа с куркума, която се ползва при антиракова терапия. Куркума, джинджифил и чесън е комбинацията, която при раково заболели блокира метастазите и защищава от рецидиви. Всяка от тях работи антисептично и противовъзпалително; лимитира деструктивното въздействие на свободните радикали върху клетките и ги защищава от изродяване.

При акне

Маските с куркума разчитат на антисептичното деяние на куркумина. Добавянето на куркума в домашните маски за лице подсигурява антибактериално и противовъзпалително деяние, което е значимо при проблеми с акне. Куркумата също така оказва помощ за избледняването на пигментни петна и изтриване на белези от акне по лицето.

Ето и рецепта за маска с куркума: една чаена лъжичка куркума и толкоз мед се разбъркват в купа и последователно се прибавят две лъжици прясно мляко. С тази примес се намазват почистеното лице и шията и се оставят по този начин 15-20 минути. След това измивате с хладка вода. Ако кожата остане жълтеникава, почиствате в допълнение с тампон, пропит в мляко. Тази маска може да се прави един път седмично за сияйна кожа, а при акне – на всеки три дни.

Противопоказания

Вълшебната куркума е мас за черния дроб и кръвоносните съдове. Действа оздравяващо на чернодробните кафези и оказва помощ за превъзмогването на токсикози от друг тип, в това число медикаментозни. При кръвоносните съдове работи в посока – запазване на еластичността, предотвратяване от образуването на холестеринови плаки и провокиране на атеросклероза.

В същото време приемът на куркума може да се окаже рисков, в случай че един човек има камъни в жлъчката или деформации на жлъчните канали. Куркуминът подтиква отделянето на повече злобен сок, а това може да аргументи задръстване и сериозен здравословен проблем.

Куркума не трябва да одобряват също бременните и хората, които пият антикоагуланти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР