Екзопланета, само на 73 светлинни години от нас, предлага поглед

...
Екзопланета, само на 73 светлинни години от нас, предлага поглед
Коментари Харесай

„Като ранна Земя“: Учените откриха планета под океан от лава

Екзопланета, единствено на 73 светлинни години от нас, предлага взор към това по какъв начин може да изглеждала Земята първоначално – в случай че е била приклещена в изпепеляващо тясна орбита със своята звезда.

Планетата е наречена HD 63433 d и е единствено една стъпка по-голяма от Земята, като обикаля към звезда, която е тъкмо като Слънцето. Това е най-малката планета, която сме откривали до момента, която е на по-малко от 500 милиона години – необичаен образец за образуването на планети, сходни нашата, само че не напълно.

Земята е единственият свят, на който знаем, че има живот. Изучаването на другите способи, по които сходни на Земята планети се образуват и развиват, изключително към звезди, сходни на Слънцето, оказва помощ на учените да схванат изискванията, които разрешават на живота да се демонстрира.

In a system with two known exoplanets, researchers took another look at data from TESS and found a whole new world! It's young (400 million years old), fast (racing around its sun in 4.2 days) and so hot it has a lava hemisphere. We see you, HD 63433 d.
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets)
HD 63433 d е както доста сходна, по този начин и доста друга от Земята, което значи, че съставлява превъзходна опция. Разликите й с нашата планета са вълнуващи и рискови.

„ Това е доста потребна планета, тъй като може да наподобява на ранната Земя “, сподели астрофизикът Мелинда Соарес-Фуртадо от Университета на Уисконсин-Медисън, която управлява проучването дружно с астронома Бенджамин Капистрант от Университета на Флорида.

„ Въпреки че е в доста близка орбита, можем да използваме събраните данни, с цел да търсим доказателства за обособяване на газове и атмосферни загуби, които биха могли да бъдат значими условия за това по какъв начин се развиват светове сходни на Земята. Но някъде тук приликите свършват и то трагично. “

Светът с размерите на Земята е открит по време на изследване благодарение на телескопа за лов на екзопланети TESS, който се вглежда надълбоко в звездните пространства, търсейки слаби, постоянни спадове в звездната светлина, които да алармират за съществуването на орбитална екзопланета. Чрез премерване на другите резултати, които екзопланетите имат върху светлината на звездите, към които се въртят, астрономите могат да дефинират техните размери и маса.



HD 63433 е звезда жълто джудже, която е съвсем с размера и масата на Слънцето и с сходен температурен профил, само че е доста, доста по-млада, малко над 400 милиона години, спрямо 4,5 милиарда години на Слънцето. HD 63433 е бебе звезда, както и екзопланетите, които го обикалят.

Транзитните данни – спадовете в звездната светлина, до момента в който орбитира – демонстрират, че HD 63433 d е с 1,1 пъти по-голям радиуса от този на Земята. Все още не знаем масата на планетата, само че този физически размер допуска земен състав - каменист свят сходен на Земята, Марс или Венера.

Екзопланетата се върти към звездата си по извънредно тясна орбита, като съумява да я обиколи един път на всеки 4,2 дни. Това значи, че планетата и нейната звезда са извънредно близо една до друга - толкоз близо, че евентуално едната страна на HD 63433 d постоянно е обърната към звездата. Тъй като едното полукълбо постоянно получава цялата топлината от звездата, повърхността му евентуално съставлява еедно непрекъснато море от разтопена канара, показват учените, с дневна температура от 1297 Целзий.

Всъщност това е голям океан от лава.

Земята, несъмнено, в никакъв случай не е била толкоз покрай Слънцето, само че е можела да доближи температури до 2300 Келвина след конфликта, който отчупил парче от планетата, с цел да образува Луната.

NASA Discovers Lava Filled Planet!

TESS probe reveals HD 63433 d, an Earth-sized exoplanet with a sun-like star, but ten times younger & scorching hot. Just 73 light-years away, this 400 million-year-old world features a four-day year.
— TechNews Adda (@TechNewsAdda)
Все още има доста неща, които не знаем за HD 63433 d. Екипът се надява, че последващите изследвания ще ни кажат малко повече за тази планета, в това число нейната маса. Това от своя страна ще разреши на учените да изчислят нейната компактност, което може да ни каже от какво е формирана екзопланетата. Може даже да успеем да определим дали има атмосфера и какво съдържа тази тя.

HD 63433 d е най-близката известна екзопланета до Земята с сходен радиус, обикаляща към млада звезда. Има доста неща, които този свят може да ни научи. Ще се надяваме да чуем повече за това през идващите месеци.

Изследването е оповестено в.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР