Екземата (известна още като дерматит) е общо наименование за категория

...
Екземата (известна още като дерматит) е общо наименование за категория
Коментари Харесай

Екземата при възрастни – какво я предизвиква?

Екземата (известна още като дерматит) е общо название за категория положения. Тази, за която евентуално се сещате, когато чуете термина, е известна като „ атопична екзема “.  Обикновено стартира в ранна възраст и може да продължи в зрелост, или да се прояви за първи път в късна възраст.

Какво съставлява?

Атопичната екзема е хронично положение на кожата, което включва:

нарушена кожна бариерасвръхактивен инфекциозен отговорсърбеж.

Кожата е суха, напукана, подута и може да наподобява зачервена според от тена на кожата. Има податливост да се обостря на цикли, като от време на време се успокоява. Не е заразна. Заболяването е постоянно срещано, засягащо към 10% от популацията.

Възрастните пациенти съставляват 20-30% от случаите. Трябва да се знае, че в хода на протичане на болестта може да се следи така наречен атопичен марж. В ранна възраст пациентът има кожни прояви. В един миг това може да се израсте и премине, само че да се развие сенна хрема, алергичен ринит, риноконюктивит или астма. Това се случва в 10 до 15% от случаите и се счита за най-сериозното затруднение на атопичния комплекс.

Какво я предизвиква?

Дължи се на композиция от генетични фактори и фактори на околната среда. Наблюдава се свръхактивен имунен отговор към фактори на околната среда, които са безвредни за другите хора.

Проучванията демонстрират връзка сред екземата и разновидностите в гена за филагрин, което води до нарушена кожна преграда. Хората с екзема също имат изменен микробиом и постоянно са колонизирани от стафилококови бактерии.

Екземата има наклонност да се обостря, когато кожата е изложена на избрани външни дразнители, които провокират свръхактивен имунен отговор. Най-чести тригериращи фактори са:

Стрес – той може да сътвори голям брой систематични проблеми, като наруши хормоните и естествените функционалности на имунната система;Пърхот от домашни любимци (основно котки) – проучванията сочат, че излагането на котешки алергени, като пърхот или урина, може да аргументи признаци на екзема. Ако сте развили алергия към протеините в тези субстанции, контактът с тях кара тялото ви да създава високи равнища на имуноглобулин Е (IgE) антитела. Тези антитела са предопределени да се борят с алергените, като че ли са нездравословни субстанции. Това е изключително правилно, в случай че тези алергени допрян кожата ви. Повишените равнища на IgE антитела са свързани с появяването на признаци на екзема;Отопление на закрито (есенно-зимен сезон) – ниската мокрота на въздуха в допълнение нарушава водно-липидната тога на повърхността на кожата;Цигарен пушек – той е иритант и замърсител, който прониква в атопичната кожа, заради нарушената ѝ бариерна функционалност. Това задейства възпалителния имунен отговор. В последно време различните артикули с нагряване могат да бъдат от изгода за публичното здраве, защото се счита, че при тях се понижава риска при пълнолетните пушачи, в случай че същите спрат да пушат стандартни цигари. При тези артикули липсва развой на горене, надлежно не се образува пушек, което хипотетично би понижило риска от експозиция на полициклични ароматни въглеводороди и други нездравословни вещества, съдържащи се в дима от елементарните цигари. Това не значи, че тези артикули са без риск и цялостното самоограничение е за предпочитане;Вълнени дрехи;Домашен прах;Перилни препарати и сапуни;Ароматизирани артикули.

Какви са типовете екзема?

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е неинфекциозно, хронично възпалително и незаразно кожно заболяване, което се характеризира със суха, лющеща се, сърбяща и раздразнима кожа, която може да се появи както по лицето, по този начин и по тялото.

Контактен дерматит

Контактният дерматит е остра или хронична възпалителна реакция на кожата, която може да протече по алергични и неалергични механизми при контакт на кожата с избран алерген/иритант.

Дисхидрозиформена екзема

Дисхидрозиформената екзема съставлява характерен тип екзема на кожата, характеризираща се с появяването на сърбящи мехурчета, ситуирани симетрично, най-вече по страничните елементи на пръстите на ръцете и краката, както и по кожата в региона на дланите и стъпалата.

Нумуларен дерматит

Нумуларната екзема, известна още като нумуларен дерматит или дискоидна екзема, е хронично положение, което предизвиква появяването на обриви под формата на монети върху кожата. Тези лезии постоянно са сърбящи и добре обрисувани.

Стазис дерматит

Стазис дерматитът е постоянно срещано възпалително положение на кожата, което нормално визира пациенти на междинна възраст и възрастни хора. Това положение е известно още като конгестивна екзема, гравитационен дерматит или варикозна екзема и се отнася до кожни промени, които настъпват вследствие на застой (спиране или закъснение на циркулацията) на кръвта заради затруднена функционалност на дълбоката венозна клапна система.

Как се лекува екземата?

  Постоянното външно хидратиране на кожата е наложително. То се организира с емолиенти – субстанции, които нямат дейни лекарствени съставни елементи, само че хидратират и възвръщат кожната преграда. Понякога се постанова включване на местни лекарствени средства – местни кортикостероиди или местни калций-невринови инхибитори. При по-тежките форми може да се организира фототерапия, систематична терапия, която включва имуномодулиращи медикаменти или имуносупресори – субстанции, които потискат имунната реакция към кожата.

Доколко екземата утежнява качеството на живот?

При по-тежките форми екземата оказва съществено въздействие върху общественото, половото, битовото другарство. Обривите са забележими и налични за всички в близост и това основава голям дискомфорт на пациентите.

Нашият създател: 

 Д-р Маргарита Къчева  завършва медицина с отличие в Медицински университет – София.  Част е от екипа на Клиника по кожни и венерически заболявания при Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София. Полага сполучливо изпита на Европейския ръб по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е реализиране на висок стандарт на дерматовенерологична помощ във всички европейски страни. Д-р Къчева получава най-високото отличие на борда – купата Fellow of European board of dermatology and venereology (FEBDV).

Докторант е към Медицински университет – София за придобиване на научна степен „ Доктор по медицина “. През 2018 година организира специализация по Дерматохистопатология в Университетска болница Цюрих, Швейцария. Асистент е в Медицински факултет към Софийски университет.

Д-р Къчева се е усъвършенствала на интернационалните образования и на практика семинари в страната и чужбина. През 2016 година взе участие в Академия по лазерни технологии в Марбея, Испания. През 2017 година е стипендиант на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Женева, Швейцария. През юни 2018 година организира образование по дерматохистопатология в Университетска болница Гент, Белгия. През декември 2018 година организира образование по полово трансмисивни заболявания в Университетска Болница Амстердам, Холандия. Професионалните ползи на доктор Къчева са в региона на клиничната и педиатрична дерматология, полово трансмисивни заболявания, онкодерматохирургия и дерматохистопатология. За повишение на здравната си подготовка в тези области ежегоднo посещава интернационалните конгреси и курсове. Член е на Българското Дерматологично Дружество и Европейската Академия по Дерматология и Венерология.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР