Всички държавни български университети и някои от частните ще затворят

...
Всички държавни български университети и някои от частните ще затворят
Коментари Харесай

Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават

Всички държавни български университети и някои от частните ще затворят порти от 20 май поради митинг, а в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия ръководителят на Съвета на ректорите проф. доктор Миглена Темелкова сподели, че търпението на академичната общественост се е изчерпало.

„ Ако би трябвало да бъда почтена през последните 35 години не се е случвало академичната общественост да бъде толкоз внезапно, толкоз дръзка, само че това значи за една търпелива общественост, че е на лимита на търпението си “, добави тя.

В отворено писмо от Съвета на ректорите предизвестяват, че академичната общественост стартира ефикасни митинги. По това време ще се позволяват само действия със незабавен и наложителен темперамент.

Проф. Темелкова посочи, че една от аргументите за митингите са поради ниските хонорари в бранша. Те са на равнищата си от 2023-та година, посочи тя. „ Сами разбирате оттогава досега какво се е случило, какъв брой е инфлацията, какъв брой се подвигна минималната заплата. Да не приказваме, че административният състав на университетите са със заплати до минималната работна заплата, което е неприемливо магистри да получават хонорари близки до хигиенистите в държавните институции “, разяснява ръководителят на Съвета на ректорите.

Тя сподели, че досега 140 милиона би коствало до края на календарната година това нарастване.

„ Но ние не го желаеме, тъй като по този начин сме решили, а тъй като Законът за висше обучение го е записал “, акцентира проф. Темелкова.

Тя добави, че въпросната корекция е била призната преди месец и половина.

„ Тогава ние също имахме своите възражения против този текст, тъй като това натоварва бюджетите на висшите учебни заведения в страната без да ни бъде обезпечен приходът. И ето, че това, за което предупреждавахме тогава, когато този текст се приемаше, се случи “, посочи шефката на Съвета на ректорите.

„ Текстът е признат. Законът изисква работните заплати във висшите учебни заведения в страната да доближат 180% от междинната брутна заплата за последните 12 месеца в страната и 125% от междинната за страната да е най-ниската академична служба “, изясни тя.

На процедура обаче липсва паричният поток от страна на страната, който да подсигурява осъществяването на този закон.

„ Ние не желаеме нещо, което ние сме си решили. Ние желаем да се съблюдава закона. Единствено и единствено това “, добави проф. Темелкова.

Тя посочи, че студентските такси не престават да бъдат събирани.

„ Отпадането им не мина през Народно събрание, защото в комисията по обучение, когато се разглеждаше този въпрос нямаше кворум. Така, че този въпрос с отпадането на таксите все още не предстои на разискване “, изясни Темелкова.

„ Там са потребни за момента към 140 милиона лв., не знам има ли ги или ги няма, само че нито лев не е постъпил в държавните висши образователни заведения “, сподели още тя.

Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата, оповестява пък Нова телевизия.

„ Ще участваме в ефикасни протестни дейности пред Министерството на финансите, защото то е отговорно за забавянето на нашите заплати ”, сподели в предаването „ Здравей, България ” ръководителят на синдикална организация „ Висше обучение и просвета ” към КНСБ в УХТ – Пловдив, основен помощник Илиян Добрев. Той изясни, че висшето обучение е ощететено с 350 милиона лв..

Според ръководителя на профсъюз „ ФУНИС ” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова нараствания на възнагражденията би трябвало да има и за непреподавателския състав в университетите.

„ Отиваме пред Министерството на финансите, тъй като министърът не разпорежда това, което ни е дадено още при предходното държавно управление. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, само че това, което те са поели като ангажимент – не е спазено ”, разгласи Борислава Костова от Пловдивския университет, профсъюз „ Висше обучение и просвета ” към КНСБ.

Преподавателите и чиновниците във висшите образователни учебни заведения са подготвени да блокират основни пътища в страната, като задачата им не е да саботират образованието на студентите. Те обявиха, че при нужда ще отсрочат и идните изпитни сесии.

flagman.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР