Еквадорските власти са поискали разрешение от Мексико да влязат в

...
Еквадорските власти са поискали разрешение от Мексико да влязат в
Коментари Харесай

Еквадор иска да арестува вицепрезидент, укриващ се в мексиканското посолство

Еквадорските управляващи са поискали позволение от Мексико да влязат в посолството в Кито, за да арестуват някогашния вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира изказване еквадорското външно министерство.

Глас, наказан два пъти за корупция, п оиска политическо леговище в Мексико през декември с аргумента , че е преследван от канцеларията на основния прокурор.

" Ние удостоверяваме, че Министерството на външните работи по дипломатически канал е поискало позволение от посолството на Мексико, тъй че органите да могат да изпълнят заповедта на Националния съд на Еквадор за залавянето на Хорхе Давид Глас Еспинел, който е вътре в дипломатическата задача ", съобщи министерството в X, откакто локалните медии оповестиха за настояването.

Мексиканските управляващи не дадоха отговор незабавно на настояването за коментар, нито пък обществено дадоха отговор на молбата за леговище.

Бившият вицепрезидент, който служи при левия някогашен президент Рафаел Кореа сред 2013 и 2017 година, е в мексиканското посолство в Кито от 17 декември предходната година.

През януари арбитър подреди Глас да бъде арестуван по обвинявания в корист с запаси, предопределени за възобновяване на провинция Манаби след земетресение през 2016 година Той загуби обжалването на мярката през февруари.

Глас беше наказан на шест години затвор през 2017 година , откакто беше приет за отговорен в приемане на подкупи от бразилската строителна компания Odebrecht в подмяна на възлагане на държавни поръчки.

Той получи обособена присъда от осем години затвор през 2020 година, както и Кореа, за потребление на пари от реализатори за финансиране на акции за политическото придвижване на Кореа.

Адвокатът му Едисън Лойза твърди, че животът на клиента му, освободен за последно през ноември 2022 година, откакто изтърпя пет години от присъдите си, може да бъде в заплаха, в случай че бъде върнат в пандиза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР