Еквадор разполага 4000 войници и полицаи в затвора, докато вдовицата на Вилависенсио обвинява държавата за смъртта му

...
Еквадор изпрати 4000 служители от своите въоръжени сили и полиция
Коментари Харесай

Еквадор изпрати 4000 служители от своите въоръжени сили и полиция в центъра за задържане Zonal 8 в провинция Гуаяс - два дни след обявяването на извънредно положение след убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио.

Разполагането има за цел да „установи контрол върху оръжията, боеприпасите и експлозивите в затвора“, се казва в изявление на командването на еквадорската армия.

Разполагането се състои от 2000 военни и 2000 полицаи, се казва в съобщението.

Хора, развяващи еквадорски знамена, протестират по време на демонстрация след убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, вокален критик на корупцията и организираната престъпност, който беше убит по време на предизборно събитие, в Кито, Еквадор, 10 август 2023 г. REUTERS/Karen Toro Хората, развяващи еквадорски знамена, протестират по време на демонстрация след убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, вокален критик на корупцията и организираната престъпност, който беше убит по време на предизборно събитие, в Кито, Еквадор, 10 август 2023 г. REUTERS/Karen Toro Карън Торо/Ройтерс

Сред хората, които в момента са лишени от свобода в затвора, е Хосе Адолфо Масиас Виламар, по-известен с псевдонима си „Фито“, който беше вкаран в затвора, след като беше осъден за трафик на наркотици. Изображения, разпространени от въоръжените сили в събота, показаха, че Масиас е задържан и претърсен в съоръжението.

В навечерието на убийството Вилависенсио – бивш журналист – каза в телевизионно интервю на 31 юли, че е бил заплашван от Масиас и е бил предупреден да не продължава кампанията си за лидерството.

Вилависенсио, борец за борба с корупцията и депутат, преди това беше откровен за насилието на банди, причинено от трафика на наркотици в Еквадор.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви в събота, че Масиас ще бъде преместен в затвора с максимална сигурност La Roca, след като бяха открити наркотици, оръжия, боеприпаси и експлозиви.

Прокуратурата заяви в изявление, че е "открила разследване и други опасни затворници ще бъдат прехвърлени".

Фернандо Вилависенсио говори по време на предизборен митинг в Кито. Фернандо Вилависенсио говори по време на предизборен митинг в Кито. Карън Торо/Ройтерс

Властите все още не са обявили никакви потвърдени връзки между Macías или неговите банди с убийството на Villavicencio. Масиас и членовете на неговата банда все още не са коментирали публично убийството.

Вдовицата на Вилависенсио: Държавата не го защити

Убийството на Вилависенсио предизвика изблик на осъждане от Еквадор и от целия свят. Това се случи само 10 дни преди първия тур на президентските избори.

Властите в четвъртък съобщиха, че са арестували шестима заподозрени, всички колумбийски граждани и членове на банда, във връзка с убийството на Вилависенсио.

59-годишният мъж беше положен на частна церемония, която се проведе на гробището Монтеоливо в северната част на Кито в петък, потвърди неговият предизборен екип пред CNN en Español, филиал на CNN.

Приятели, членове на семейството и поддръжници на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, вокален критик на корупцията и организираната престъпност, присъстват на почит след смъртта в изложбения център на Кито, след като Вилависенсио беше убит по време на кампания, в Кито, Еквадор, 11 август 2023 г. REUTERS/Henry Romero Приятели, членове на семейството и поддръжници на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, вокален критик на корупцията и организираната престъпност, присъстват на почит след смъртта в изложбения център на Кито, след като Вилависенсио беше убит по време на предизборно събитие, в Кито, Еквадор, 11 август 2023 г. REUTERS/Хенри Ромеро Хенри Ромеро/Ройтерс

Неговата вдовица Вероника Сарауз обвини държавата за убийството на съпруга си и поиска отговори защо се е случило това.

„Те не го защитиха, както трябваше да го защитят“, каза Сарауз на пресконференция в събота.

„Държавата отговаряше за сигурността на Фернандо. Държавата е пряко отговорна за убийството на съпруга ми.”

„Държавата все още трябва да даде много отговори за всичко, което се случи. Личната му охрана не си е свършила работата”, каза тя.

Тя също изрази несъгласие с решението на неговата партия Movimiento Construye да номинира бившия съотборник на Вилависенсио Андреа Гонзалес Надер за свой нов кандидат за президент.

Надер беше видян да носи бронирана жилетка на церемония по приемане на кандидатите в столицата в петък.

Партията обяви Надер за свой нов кандидат в съобщение в X, известен преди като Twitter, в събота.

„Надер беше избран от Фернандо Вилависенсио и Movimiento Construye като определен наследник, който да влезе като президент в случай на негово отсъствие“, се казва в изявление.

Партията също така каза, че скоро ще обяви новия си кандидат за вицепрезидент. В него се казва, че този човек ще бъде избран „измежду най-доверените хора, които споделят борбите на нашия другар Фернандо Вилависенсио“.

Първият тур на президентските избори в Еквадор е планиран за 20 август.

С предишни репортажи от Херардо Лемос, Ана Канисарес и Крис Лау от CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР