Ексцентрична страстна, елегантна, зловеща и бляскава – такава е Юлия

...
Ексцентрична страстна, елегантна, зловеща и бляскава – такава е Юлия
Коментари Харесай

Керана – ексцентрична и страстна като зловещата Мортиша в мюзикъла „Семейство Адамс“

Ексцентрична буйна, елегантна, злокобна и блестяща – такава е Юлия Йорданова, по-известна като Керана от поп групата „ Керана и космонавтите “, в мюзикъла на Пловдивската опера „ Семейство Адамс “. С тази роля Керана изцяло потвърди, че владее освен музикалната, само че и театралната сцена и нито един комплициран в певческо и артистично отношение облик не може да й се опре.

 

Тя е и Евита в едноименния музикален театър, и Мария Магдалена в „ Исус Христос суперзвезда “ и двете впечатляващи постановки по музиката на Андрю Лойд Уебър в афиша на Пловдивската опера. А Керана, която е гост-солист там, несъмнено е измежду перлите на пловдивската сцена.

 

Бродуейският мюзикъл „ Семейство Адамс “ беше показан премиерно в Пловдив през лятото на сцената на Античния спектакъл, както и в Летния спектакъл във Варна. Това е и неговото първо показване в България. А през зимния сезон се играе в Дома на културата „ Борис Христов “ в Пловдив.

 

С мрачната си готическа визия, само че пък изпълнен с доста комизъм, танци и обилни костюми, този театър беше най-подходящият за отбелязване на Хелоуин в Града под тепетата, по тази причина и за 31 октомври постановката бе изцяло разпродадена.

 

За първи път в продукция на Пловдивската опера се употребява изкуствен интелект, с цел да се генерират детайли от мапинга на описанието на обособените подиуми в мюзикъла. Спектакълът е по музика и текстове на Ардлю Липа и сюжет на Маршал Брикман и Рик Елис. След множеството кино и телевизионни акомодации с присъединяване на мрачното семейство това е първото и само театрално зрелище. Всички герои са основани на истинските рисунки на именития художник и карикатурист Чарла Адамс, а не на известния сериал и филм. Адамс стартира кариерата си през 30-те години в Съединени американски щати като създател на карикатури и комикси за разнообразни издания, в които показва своето черно възприятие за комизъм.

 

Част от повтарящите се в работите му герои стават известни като „ Семейство Адамс “ и по-късно служат за основа на игрални и анимационни филми, както и на мюзикъл. Премиерата на Бродуей е през 2010 година, когато печели редица влиятелни награди.

„ Режисьорът Петър Одажиев показва една доброжелателна подигравка на черната комедия с мигане въз основата на рисуваните герои, известни по целия свят. Историята на мюзикъла слага тези известни персонажи в нова обстановка – порасналата Уензди се влюбва в „ обикновено “ момче и призрачното имение претърпява призрачен сън. Сценографът Петко Танчев употребява прецизен мапинг по архитектурата на Античния спектакъл, както и на закритите подиуми, на  които спектакълът гостува, с цел да ги трансформира в мрачния дом на семейство Адамс, в гробище или среднощна градина.

 

Диригентът Вилиана Вълчева съумява майсторски посредством оркестъра да съобщи осъществявания с черно възприятие за комизъм живот в готическото семейство. Хореографът Амедео Джунта включва съвременни танци в жанр Бродуей, детайли от Боб Фоси и джаза, с цел да сътвори хореография, която изпълва с сила другояче мрачното семейство. Танците в постановката съставляват „ декорацията “ на сцената и са контрастът сред костюмите и сценографията, а на финала феновете ще се убедят, че това семейство от отвъдното е в действителност доста по-живо от естествените фамилии.

 

Като Гомес Адамс се вихри оперната звезда Евгений Арабаджиев, в облика на Уенздей Адамс е Калинка Костова. Неин сътрудник на сцената е Виктор Ибришимов като обичания й Лукас Байники. Ексцентричният Цвети Пеняшки, който е куклен режисьор, и тук след невероятната си роля на Пилат в “Исус Христос суперзвезда “, демонстрира певческа и актьорска заложба и извайва необикновено вълнуващ облик на Чичо Фестър.

 

В ролята на мама Адамс е Димитър Ангелов, а на Пъгсли Адамс – Матей Минчев. Лърдж е Николай Бачев, Мал Байники – Даниел Русев, Алис Байники – Марияна Панова, Братовчеда То и Нещото – Мария Атанасова.

 

Публиката извънредно доста се забавлява по време на „ Семейство Адамс “, а спектаклите до края на годината са съвсем разпродадени.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР