Екстремната нестабилност на пазара и липсата на ликвидност означават, че

...
Екстремната нестабилност на пазара и липсата на ликвидност означават, че
Коментари Харесай

ОПЕК+ може да бъде принуден да намали петролния добив заради нестабилността на пазара и липсата на ликвидност


" Екстремната " неустойчивост на пазара и неналичието на ликвидност значат, че фючърсният пазар на нефт е все по-откъснат от фундаменталните основи и страните експортьорки на нефт от ОПЕК и сътрудниците им, обединени във формата ОПЕК+, може да бъдат принудени да понижат добива си. Това сподели министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд в писмен отговор на въпроси на Блумбърг, представен от Българска телеграфна агенция.

Физическият пазар и този " на хартия " стават все по-откъснати един от различен, съобщи министърът, добавяйки, че фючърсните цени не отразяват главните правила на търсенето и предлагането. Това може да накара ОПЕК+ да понижи производството на нефт на идната си среща, която е планувана за идния месец. 

" Свидетелство, че тази неотдавнашна нездравословна неустойчивост (на цената на петрола) нарушава главните функционалности на пазара и подкопава стабилността на петролните пазари, единствено ще ускори нашата увереност ", сподели още той. 

Запитан за настоящото положение на петролния пазар, принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд също по този начин означи, че пазарът " на хартия " е изпаднал в самовъзпроизвеждащ се циничен кръг от доста ниска ликвидност и изключителна неустойчивост, подкопаващи главната му функционалност - дейно установяване на цените. Тези фактори направиха разноските за хеджиране и ръководство на рисковете за физическите консуматори непостижими, което има негативно влияние върху гладкото и дейно действие на пазарите на нефт, енергийни и други артикули, създавайки нови типове опасности и неустановеност. 

Порочният кръг се ускорява от " голословните изказвания за заличаване на търсенето, повтарящите се вести за връщане на предлагането към огромни размери и неизясненост и неустановеност по отношение на евентуалните последствия на ценовите тавани, ембарговите режими и глобите ", съгласно саудитския представител. 

Нестабилността, която се следи сега, нанася вреди на действието на пазарите, защото без задоволителна ликвидност пазарите не могат да отразят действителността на физическите фундаментални фактори по индикативен метод и могат да основат подправено чувство за сигурност в миг, когато аварийният потенциал е мощно стеснен, а рискът от тежки разстройства остава висок, добавя той. 

" Понастоящем няма потребност доказателства да се търсят надалеч. Физическият пазар и този " на хартия " стават все по-откъснати един от различен. В прочут смисъл пазарът е в положение на шизофрения, а това основава един тип йо-йо пазар и изпраща подвеждащи сигнали в миг, когато повече от всеки път са нужни по-голяма бистрота и изясненост, както и добре функциониращи пазари ", безапелационен е министърът. 

Обединението ОПЕК+ в предишното е преживявало и доста по-трудни условия, от които сме излизали по-силни и по-свързани от всеки път, сподели той. По думите му ОПЕК+ има ангажираността, гъвкавостта и средствата в границите на към този момент съществуващите механизми (...) да се оправи с сходни провокации и да даде насоки, в това число стесняване на производството когато и да е и в разнообразни форми, " както бе ясно и неведнъж демонстрирано през 2020 и 2021 година ". 

Скоро ще стартираме да работим по ново съглашение за интервала след 2022 година, което ще надгради предходния ни опит, достижения и триумфи. Решени сме новото съглашение да бъде по-ефективно от предходното, акцентира принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд. 

Споразумението ОПЕК+ беше подписано в края на 2016 година на фона на спада в международните цени на енергоносителите и проработи от 2017 година. От май 2020 година договорката действа в освежен тип и ще остане в действие до края на настоящата година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР