Експонати, пана и макети представят по нетрадиционен начин културното наследство

...
Експонати, пана и макети представят по нетрадиционен начин културното наследство
Коментари Харесай

Салонът на музеите събира най-доброто от културното наследство на България

Експонати, пана и макети показват по нетрадиционен метод културното завещание на България в НДК. " Салонът на музеите " събира на едно място най-хубавото от фондовете на музеите в цялата страна. Събитието е част от културната стратегия на европредседателството, а след няколко дни ще бъде посетено от министрите на културата на страните членки на Европейския съюз.


Пътуване обратно във времето. Но освен посредством находките, достигнали до нас, а посредством и на най-новите технологии. Поставянето на специфичните очила те кара да се чувстваш като че ли в действителност си в коридорите на двореца в Плиска, в тронната зала те чака хан Омуртаг, а след минути се появява още информация за мястото, където се намираш. Модерната историческа разходка е част от представянето на Регионалния исторически музей в Шумен на " Салон на музеите " в НДК.

Михаил Върбанов, Регионален исторически музей - Шумен: Нашето приложение е неповторимо с това, че можеш да се докоснеш до предишното. В Европа има в 2-3 музея с очила за виртуална действителност, само че там е по-скоро разходка на залите и експонатите, а тук можеш да се потопиш в историята на Плиска. Амелия Гешева, зам.-министър на културата: Нашите общи старания ще допринесат за това да пазим и разпространяваме културното завещание. Това е задача освен на хората от музеите, това е задача на всички българи.
Макет на родната къща на Иван Вазов, пана със златни тракийски съкровища и истински съдове са част от експозициите в НДК. Тук след няколко дни евроминистрите на културата ще бъдат посрещнати от урок по тъкане на стан и от шевици, които към този момент познават от логото на Европредседателството. На този декор някои от музеите взеха решение да се показват с макети на моруна или мамут, други пък избраха дарове от отдалечен Китай. 25 000 лева са отпуснати за осъществяването на плана, а салонът на музеите ще бъде отворен за жители от 3 до 5 март.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР