Експлозията на водноелектрически язовир засегна гражданската инфраструктура на няколко региона

...
Експлозията на водноелектрически язовир засегна гражданската инфраструктура на няколко региона
Коментари Харесай

Катастрофата е близо: Какво ще се случи след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа

Експлозията на водноелектрически язовир засегна гражданската инфраструктура на няколко района на Русия и Украйна. Нивото на водата в Днепър се трансформира. За случилото се написа Захар Андреев в материал на РИА Новости.

Нощна детонация

На 6 юни към 2:00 ч. горната част на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа се срути заради обстрела на украинските въоръжени сили. Администрацията на градския регион Новокаховка разяснява: ударът е бил нанесен от украинската реактивна система за залпов огън „ Олша ". Започва неконтролирано приключване на вода.

Въпреки това Зеленски упрекна Русия, че е взривила язовира. И свика съвещание на Съвета за национална сигурност и защита.

Реакцията на Запада е смесена. Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел също упрекна Москва. Германското издание на " Билд " излезе онлайн със следното заглавие: " Русия взриви голям язовир в Украйна ". Час по-късно формулировката беше поправена, правейки я неутрална. Британското външно министерство съобщи, че се въздържа от всевъзможни оценки.

Последиците от обстрела на Каховската водноелектрическа централа от въоръжените сили на Украйна. Видео в стоп-кадър - РИА Новости, 1920 година, 06.06.2023 година

„ Говорим за тенденциозен бойкот от украинска страна ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Въоръжените сили на Украйна неведнъж обстрелваха Каховската водноелектрическа централа, в това число язовира. През ноември 2022 година язовирът е бил ударен, както оповестиха локалните управляващи, от американския MLRS Himars. Месец по-рано Москва прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да предотврати разрушаването на язовира.

Военен аспект

Във боен смисъл в тази обстановка има както плюсове, по този начин и минуси и за двете страни в спора, счита военният специалист Дмитрий Корнев.

„ Увеличаването на ширината на Днепър прави невъзможни или най-малко доста усложнява десантните интервенции на Въоръжените сили на Украйна ", изяснява той. „ Освен това, в случай че имаше предмостия в завоя на реката, които бяха завладяни от украинските сили за специфични интервенции, тогава те евентуално трябваше да се изтеглят.

От друга страна, на левия бряг на реката имаше съветски укрепени региони, които попадат в зоната на наводняване.

Изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо увери, че водният поток вследствие на детонацията е „ огромен, само че не сериозен ". „ Това няма да попречи на военните да пазят левия бряг ", акцентира той.

„ Вземете хранителни артикули за три дни "

Общо до 40 000 цивилни се озоваха в зоната на бедствието на десния и левия бряг. И двете страни се изтеглят. Отделни сектори са изолирани - отмити пътища. Все още няма информация за жертвите.

" Има опасност от пагубно наводняване на териториите на Новокаховское, Голопристански, Алешкински региони. Населението би трябвало да събере нужните персонални движимости, документи, храна за три дни, питейна вода, да спре газта и водата ", сподели Владимир Рогов, ръководител на придвижването " Ние сме дружно с Русия ", в известие на Министерството на изключителните обстановки.

В региона на Херсон „ полята по крайбрежието са отнесени, мирната инфраструктура е нарушена ", оповестява Салдо. В самата Нова Каховка бяха наводнени централните региони.

В Кривой Рог постановат ограничавания на водата. В жилищните здания има задоволително налягане единствено за първия или втория етаж. Около 70 % от градското ползване се обезпечава от язовир Каховка.

В Днепър (бивш Днепропетровск) и Запорожие реката стана плитка - до 12:00 часа московско време равнището падна с 10 метра.

Крим още не е потърпевш. Складовете на полуострова са цялостни на 80 %, споделя Сергей Аксьонов, началник на района.

„ Водовземното устройство на Севернокримския канал се намира в Каховското водохранилище. Възможно е да зародят проблеми заради плиткообразуване ", изясни за РИА Новости Анатолий Копачевски, специалист по водоснабдяване и канализация.

Запорожката АЕЦ пести вода

Според генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси равнището на водата в охладителния контейнер на АЕЦ съществено е намаляло. Останалото ще се изразходва за няколко дни.
Но наоколо има авариен басейн. Тъй като реакторите на ЯЕЦ към този момент са изключени, това ще продължи " няколко месеца ".

Според МААЕ всички потребители на вода в централата, които не са свързани към системите за изстудяване на ЯЕЦ, са изключени от съображения за спестовност.

Последиците от обстрела на Каховската водноелектрическа централа от въоръжените сили на Украйна. Видео в стоп-кадър - РИА Новости, 1920 година, 06.06.2023 година

В Киев споделят, че наводняването на територията няма да попречи на " офанзивата "

Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на Росенергоатом, твърди, че няма опасност за атомната електроцентрала. Басейните за изстудяване на отработено нуклеарно гориво са затворена система без директен излаз към околната среда, в това число резервоара Каховка.

„ Има няколко различни източника за попълване на тези басейни ", сподели той.

В градския регион Новокаховск се предвижда, че водата ще продължи да се повишава още три дни. И по-късно последователно слезте. След това ще оценят вредите и ще стартират премахване на следствията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР