Експертният съвет за устройство на територията единодушно одобри окончателния проект

...
Експертният съвет за устройство на територията единодушно одобри окончателния проект
Коментари Харесай

Новият план на Пловдив слага край на презастрояването

Експертният съвет за устройство на територията единомислещо утвърди окончателния план на Общ организационен проект. С него се дефинират насоките за развиването на общината в идващите 15 - 20 година

“Планът може и да не е съвършен, само че прави крачка напред ”, разяснява основният проектант Димитър Ахрянлов след съвсем двучасов спор.



Като едно от преимуществата той уточни, че с Общ устройствен план се дефинират съответни параметри, каквито няма в остарелия проект. Надеждата е, че ще се постави завършек на презастрояването, защото коефициентът на активност е 3, 5, а не 5. Това понижава застрояването съвсем с една трета.

Зелените площи се усилват с два нови парка с обща повърхност близо 2400 дка в “Южен ” и “Северен ”.



Арх Ахрянов добави, че отпадат напълно индустриални зони. Те са със статут на смесени публични индустриални функционалности.

Бившият главн проектант Емилия Божкова поздрави сътрудниците и екипа за добре свършената работа.

Общ организационен пплан ще бъде качен онлайн като дигитален модел до месец - два в уеб страницата на общината, откакто влезе в действие. Той ще даде опция на жители и компании да научават в коя зона и с какъв статут е даден парцел.

Проектът ще бъде импортиран за гласоподаване в Общинския съвет и влиза в действие след обнародването му в Държавен вестник. Възражения, в случай че ина такива, не стопират осъществяването на проекта. Но арх. Ахрянов подсети, че Общ устройствен план е жив организъм и може да се трансформира отчасти, макар че процедурата е тежка.
 
 
 
 
 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР