Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите

...
Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите
Коментари Харесай

Няма да се добива природен газ в Генерал Тошево, реши РИОСВ-Варна

Експертният съвет на Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна дефинитивно реши да не се добива природен газ в Генерал Тошево, заяви БНР.

Решението се взе на закритото съвещание на екоинспекцията, на което беше прегледан отчетът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на капиталовото предложение за изследвания и рандеман на природен газ от находище " Спасово ", община Генерал Тошево.

Решението да не се добива природен газ е взето с 34 гласа " срещу " и единствено 3 " за ".
Според РИОСВ-Варна има вероятносто добивът на газ в региона да замърси подземните води и водни залежи.

Решението може да се апелира.

Междувременно пред постройката на РИОСВ-Варна жители и организации излязоха на митинг. Те изрично се оповестиха срещу добива на газ в Генерал Тошево.

Припомняме, на провелия на 17 декември 2017 година референдум в община Генерал Тошево по отношение на добива на природен газ, 96% от локалното население гласоподава срещу.

На засеганието присъединяване взеха и трима представители на неправителствени организации - Андрей Ковачев, Петко Цветков и Димитър Георгиев.
Председателят на Инициативния комитет против добива на газ в Генерал Тошево Атанас Атанасов изясни, че жителите са в протестна подготвеност, в случай че решението не е в тяхна изгода. " Ще изчакаме комисията да си свърши работата и ще желаеме от шефа на Регионалната ревизия да ни уведоми за крайното решение. Ако бъде негативно за нас, позитивно за вложителя, тогава разгласяваме протестни дейности ", уточни той. По думите му единството решение, което обществото ще одобри, е отменяне на капиталовото желание на " Росгеоком " и отвод за даване на концесия.

След гласоподаване на Регионална инспекция за опазване на околната среда протестиращите бяха видно удовлетворени от решението.

Припомняме и че капиталовото желание за рандеман на природен газ в община Генерал Тошево провокира голям брой митинги. Недоволството сплоти и подвигна на крайник доста земеделци, организации и поданици освен от общината, а от няколко области в страната. Главните терзания за добива на газ са, че това ще замърси околната среда и ще сложи под риск реколтата на земеделците и здравето на популацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР