Експертната комисия на Германия, натоварена с изготвянето на планове за

...
Експертната комисия на Германия, натоварена с изготвянето на планове за
Коментари Харесай

Германия подготвя €35 млрд. подкрепа за хората и малкия бизнес

Експертната комисия на Германия, натоварена с правенето на проекти за облекчение на въздействието на високите цени на газа върху потребителите, съобщи в понеделник своите оферти на канцлера Олаф Шолц, чието държавно управление е изправено пред напън да ограничи инфлацията, предава Reuters.

След 35 часа съвещания Комисията единомислещо реализира единодушие по отношение на рекомендациите си към държавното управление, се споделя в изказване.

Проект на документ, забелязан от Reuters, демонстрира, че Комисията се е спряла на вид, съгласно който страната ще даде на семействата, както и на дребните и междинни предприятия, еднократна помощ. Тя ще се равнява на цената на едномесечна сметка за газ тази година. Комисията предлага и механизъм за ограничение на цените от март или април 2023 година

Еднократното заплащане, планувано за декември, ще коства на държавното управление към 5 милиарда евро, сподели пред Reuters източник, осведомен с договарянията, поискал анонимност. Цената на двата стадия на помощта ще бъде 35 милиарда евро до началото на 2024 година, сподели шефът на института IMK Себастиан Дулиен.

Комисията към момента работи по обособена скица за промишлеността.

Във втора фаза страната може да ограничи цените, като субсидира 60 – 80% от плануваното ползване на газ, като потребителите заплащат остатъка по пазарни цени, а по този начин ще се подтиква пестенето на сила. Субсидираната цена се прави оценка на към 12 – 14 цента за киловатчас (kWh).

Ако бъде призната, схемата ще бъде финансирана от пакет помощи на стойност 200 милиарда евро, разгласен от държавното управление на Шолц предишния месец, с цел да се понижи въздействието на енергийните цени върху най-голямата стопанска система в Европа.

Комисията ще показа промеждутъчен отчет на конференция в понеделник. Очаква се държавното управление да одобри главните констатации, макар че представител на министерството на стопанската система сподели, че рекомендациите към момента са единствено чернови.

Експертите споделят, че преимуществото на еднократното заплащане е, че обезпечава неотложно облекчение. Недостатъкът е, че не предизвиква пониженото потребление на сила, макар че е изчислено, че са нужни най-малко 20% спестявания на газ, за ​​да се избегне дефицит. Очаква се използването на спирачката на цените на газа, основана на 60%-80% дотация, да отнеме повече време.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР