Експертиза установява наличието на наркотични вещества в кръвта на убития

...
Експертиза установява наличието на наркотични вещества в кръвта на убития
Коментари Харесай

Студени досиета! Как Петър Лисичков екзекутира Голямата Рижа

Експертиза открива съществуването на наркотични субстанции в кръвта на убития Калоян

На 20 септември 2009 година в Бургас идва есента. Още има туристи, само че градът към този момент е спокоен, лятната суматоха е отминала. В квартал “Меден рудник ” - аналог на многохилядната софийска “спалня ” квартал “Люлин ”, към обяд малко хора се мяркат по улиците, коли минават отвреме-навреме. Никой даже не може и да си намерения, че засичане на кръстовище ще докара до пердах, пукотевица и гибел, напомня Труд.

Малко след 13 ч на кърстовище се засичат мотоциклетът на някогашната барета от Отряда за битка с тероризма Петко Лисичков и “Ауди ”-то на боксьора Калоян Стоянчов - Голямата Рижа. Той има и брат, по прякор Малката Рижа. В автомобила с него е и Тодор Андонов, с който до обед ходили в “Меден рудник ” да оказват помощ на майката на техен другар да разчиства отпадъци.

При засечката няма удар, само че спрели и колата, и моторът. Калоян и Тодор излизат да санкционират моториста. Тръгват към Петко с викове, той вади палка, с цел да ги посрещне. Започва пердах, при който нападателите изтръгват палката от ръцете му, стартират да го удрят с нея. Рижата вади и нож. Лисичков тогава протяга ръка към законния си револвер, насочва го към него и стреля. Един от патроните попада в главата на Калоян, два - в гърдите. Голямата Рижа издъхва след няколко минути.

Опасността за някогашния командос обаче не е отминала. Тодор бяга до няколко блока наоколо в квартала и вика на помощ другари, които идват минута след пристигналия на място полицейски патрул. Когато вижда някогашните си сътрудници, Лисичков подвига ръце и непринудено им предава револвера си. Взема платнище от мотоциклета си и завива натрупа. Срещу него и патрулката обаче се нахвърлят приятелите на Рижата - Атанас Парушев и Мануел Стоев. Последният по-късно ще получи обвиняване за закани към Лисичков, защото е размахвал против него мачете и нож. За подкрепление униформените викат служители на реда от спецзвеното за задържане към Регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи.
 Калоян Стоянчов - Голямата Рижа в болничното заведение, откакто е намушкан с нож в дискотека в Слънчев бряг
Приятелите на Рижата са задържани и откарани в ареста, където е арестуван и Петко. Той обаче остава в килията единствено 72 часа. Съдът го пуска с мярка “домашен арест ”, изменена по-късно на “парична гаранция ” от 1000 лева

Първото обвиняване, което прокуратурата повдига на Лисичков, е за ликвидиране в положение на афект. По време на следствието тази подготовка се трансформира в ликвидиране, осъществено при превишаване рамките на неизбежната защита. Експерти обаче откриват, че командосът е бил под мощен стрес и боязън за живота си.

Адвокатите на Стоянчови още при започване на процеса пледират за преквалификация на обвиняването в съзнателно ликвидиране. Тодор Андонов, другият участник в битката, твърди, че видял по какъв начин Лисичков се е надвесил над към този момент простреляния Калоян и натиснал спусъка още един път. Тези показания не се поддържат от доказателствата по делото.

Експертиза обаче открива съществуването на наркотични субстанции в кръвта на убития Калоян. На първите съвещания на съда Лисичков се явява с двама приатели за защита. В залата прочувствено описа за претърпяното, даже имитира позите, с цел да е по-убедителен. Бившият спецполицай твърди, че не е имало скандал, просто хората от аудите са слезли с желание да го пребият. Той признава, че е стрелял съвсем от упор. “Съжалявам, че лиших човешки живот, само че това беше единственият метод, с цел да защитя личния си ”, споделя в последната си дума Лисичков пред Окръжния съд в Бургас.
 Командосът покрил тялото на Рижата с брезент, откакто го гръмнал
Година след убийството - през септември 2010 година, магистратите афишират решението си - условна присъда от 18 месеца с 4 години изпитателен период. Половин година по късно Апелативният съд я удостоверява. И двете страни обаче не са удовлетворени и внасят тъжби във Върховен касационен съд. Цели 9 години след убийството висшите магистрати отсичат - Петко Лисичков не е отговорен. Те са съгласни, че неизбежната защита е била превишена, само че одобряват, че това е станало от уплах - умозаключение на специалисти, което не е признато от бургаските им сътрудници.

“За първите 2 инстанции е несъмнено, че Лисичков е могъл да избегне нападението по различен метод, без да се стига до гибелта на Стоянчов. Но те не са показали какъв е този метод - да изтръгне палката или ножа, да простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място, да стреля по него единствено един път, да се остави да бъде обичай и по-късно да отвърне на нападателя си ”, написа в претекстовете за решението на Върховен касационен съд. Посочва се и че по-долните инстанции са пропуснали обстоятелството, че жертвата е била под въздействието на опиати. Върховните магистрати обаче оставят размера на кръвнината, която Окръжният и Апелативният съд в Бургас са постановили - 40 000 лева, макар че бащата на жертвата - Слави Стоянчов, е изискал половин милион.

Името на боксьора Калоян Стоянчов се свърза със силови групировки в Бургас, с рекет и с още два кървави случая. Голямата Рижа беше намушкан с нож при кавга в дискотека “Мания ” в Слънчев бряг, а по-късно бе ранен при пердах пред интерхотел “България ” в Бургас.

Спецполицаят служил и в Чуждестранния легион

Петко Лисичков е приключил спортното учебно заведение в Бургас и два пъти е бил републикански първенец по битка за юноши. Той служи като барета в СОБТ, само че напуща поделението през 1994 година, като стартира работа в охранителна компания. Известно време е бил гард и в столичната дискотека “Ялта ”. В Бургас се приказва, че няколко години е прекарал и във Чуждестранния легион. След убийството на Рижата се мести да живее в София. След няколко години обаче се завръща в родния си град. Той получава цялостна поддръжка освен от съгражданите си, само че и от цяла България, където се събират 40 000 подписа в него отбрана по време на делото.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР