Експертите преразгледаха вкаменелости на древни земноводни от блатото Гайзелтал Лагерщат

...
Експертите преразгледаха вкаменелости на древни земноводни от блатото Гайзелтал Лагерщат
Коментари Харесай

Да умреш по време на секс! Разбраха какво е причинило смъртта на стотици жаби

Експертите преразгледаха вкаменелости на антични земноводни от блатото Гайзелтал Лагерщат и откриха, че теорията за гибелта на жабите от апетит или изсъхване е неправилна.

По време на неотдавнашното си изследване в Германия учените обърнаха общоприетата доктрина за това какво се е случило с анураните в античното тресавище Geiseltal Lagerstatte преди 45 милиона години, написа Inverse.

Екип от откривателите деликатно изследва 140 вкаменелости на земноводни от блатото, с цел да разбере какво в действителност се е случило с тези жаби.

Теорията, призната преди съвсем 100 години, беше, че земноводните са умрели от апетит или са изсъхнали заради високото наличие на сол във водата. В новото си изследване обаче екип от учени твърди, че тези земноводни в действителност са се удавили по време на чифтосване.



За да стигнат до това умозаключение, учените трябваше да проведат цяло палеонтологично проучване. Водещият създател на проучването Даниел Фалк от Националния университет на Ирландия Корк и неговият екип не откриха никакви фрапиращи доказателства, сочещи брачни ритуали, а по-скоро използваха развой на елиминиране, с цел да изхвърлят други хипотези.

Учените са изследвали климата и температурата на блатото, както и неговия размер и анатомията на вкаменелостите. Ключовото изобретение, което изключва гибелта посредством изсушаване, е, че жабите са били здрави, до момента в който са били живи, и техните кости и тъкани са значително непокътнати. Освен това тези земноводни са жители на сушата и се връщат във водата единствено с цел да се чифтосват.

Освен това вкаменелостите не демонстрират признаци на изсъхване. И в случай че водата е токсична или прекомерно солена, жабите ще отидат в друго тресавище. Тази интерпретация на данните опровергава дългогодишната догадка, че те са умрели от апетит и са изсъхнали.

Изследванията на Falk ще се разширят съгласно терена и типовете. В допълнение към проучването на вкаменелости от антични блата, той желае да проучва и други животни, изключително бозайници.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР