Експертите по кредитно застраховане от Coface отчитат възстановяване на броя

...
Експертите по кредитно застраховане от Coface отчитат възстановяване на броя
Коментари Харесай

Coface: Южна Европа е двигателят на възстановяването след пандемията

Експертите по кредитно обезпечаване от Coface регистрират възобновяване на броя туристи до равнищата отпреди пандемията в цяла Европа, като наклонността се усеща  най-вече в Средиземноморския район.

Анализаторите са на мнение, че точно Южна Европа е моторът на европейското възобновяване след пандемията.

За 2021-2023 година Италия, Испания, Гърция и Португалия са обезпечили сред една четвърт и една втора от растежа на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз (сам по себе си, туристическият бранш съставлява над 10% от Брутният вътрешен продукт на страните в този район и има значим принос за основаването на работни места).



В бъдеще обаче, изменението на климата и инфлацията ще затруднят непрекъснатия туристически взрив. В същото време, зависимостта от туризма води до по-ниска продуктивност на работната мощ, което основава провокации за Италия, изключително в условия на сериозна демографска рецесия.

Използване на изкуствен интелект, повече дами на пазара на труда и миграция: това са главните предпоставки, нужни за подкрепяне растежа и съблюдаване на завръщащите се фискални правила на Европейски Съюз.

Нарастващата роля на туризма в Южна Европа

Европейски Съюз означи рекордно лято, като броят на нощувките в туристическите места за настаняване доближи най-високото си равнище от десетилетие (1,198 милиарда през първото полугодие на 2023 година, т.е. +1,3% в съпоставяне със същия интервал през 2019 г.).

Въпреки че инфлацията и възходящите разноски за пътешестване оказват въздействие върху покупателната дарба на семействата, последните остават по-склонни да харчат за пътувания, в сравнение с да насочват средствата си за други разноски.

В резултат на този приток от туристи, само че също и на повишаващите се цени, изключително за превоза, оборотът от туристически действия се е нараснал със приблизително 30% през второто тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на 2022 година и с 25% спрямо 2019 година



Дългосрочни провокации

Експертите споделят, че в дълготраен проект не е ясно дали взривът на туризма ще бъде нескончаем, с цел да остане съществена причина за европейския напредък.

Множество опасности (макроикономически, финансови, обществени и политически) не престават да съществуват в международен мащаб.

В условия на световна инфлация ще бъде мъчно за Южна Европа да остане конкурентоспособна във връзка с разноските по отношение на перспективните дестинации в нововъзникващия свят.



Изменението на климата също оказва изключително влияние върху районите на Южна Европа.

Недостигът на работна ръка в Италия ще се утежни тъкмо сега на възобновяване на фискалните политики на Европейски Съюз

Въпросът за продуктивността е от първостепенно значение за Италия заради намаляването на популацията и продължаващия дефицит на работна ръка. До 2040 година се чака популацията в трудоспособна възраст да намалее с 11,7% спрямо 2,4% във Франция, 4,1% в Испания и 4,9% в Германия.

Coface пресмята, че демографската рецесия може да понижи капацитета за напредък на Брутният вътрешен продукт на Италия съвсем на половина още през 2025 година

Това е от решаващо значение, защото фискалните правила на Европейски Съюз още веднъж влизат в деяние, т.е. всяка спънка пред растежа ще окаже въздействие върху намаляването на дълга. Следователно демографската рецесия е рисков фактор за фискалната резистентност.



Неизползваният капацитет

В кратковременен проект най-реалистичният метод да се избегнат рисковете пред бранша е да се форсира набирането на дами в работната мощ (по образеца на Испания през 1990-те и 2000-те години). Женската работна мощ в Италия е единствено 55% спрямо 70% в Испания.

Италия би трябвало да приобщи почти 1 милион дами към работната си мощ и да увеличи растежа на продуктивността до 0,5% годишно, в случай че желае да извърши фискалните задължения, препоръчани на Европейски Съюз в бюджета за 2024 година (и имплицитно във фискалните правила на ЕС).

Ако политиките, ориентирани към работата и продуктивността на дамите, се показват по-слабо, ще се сътвори осезаема потребност от задгранични служащи, с възходяща роля на по-ниско квалифицираната работна ръка.

Между 2011 година и 2021 година работната мощ с висше обучение се е нараснала с 35%, до момента в който тази без тапия от висше образователно заведение се е свила с 6%.

AI и намаляването на популацията

Дори в случай че Италия успее да се изравни с коефициента на присъединяване и раждаемост на своите съседи, ще бъде въпрос на броени години преди демографският проблем да се появи още веднъж.

Всяко дълготрайно решение за понижаване на популацията ще включва огромни облаги от успеваемостта.

Ако се вкара задоволително бързо, AI би посочил огромен капацитет за трайно повишение на продуктивността – може би задоволително, с цел да компенсира демографското противодействие.

Обратно, в случай че се материализират опасенията за загубата на работни места, провокирана от AI, тогава намаляващото население може да помогне за облекчение на произлизащия проблем с безработицата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР