Експертите отбелязват, че след Черния петък идва разумният Черен понеделник,

...
Експертите отбелязват, че след Черния петък идва разумният Черен понеделник,
Коментари Харесай

Експерти разкриват какви са правата ви при онлайн покупка

Експертите означават, че след Черния петък идва рационалният Черен понеделник, в който се изтрезнява от пазарната тресчица и огромна част от потребителите схващат, че някои артикули надалеч не са това, което са търсили – най-често имат недостатък и желаят да ги върнат. От Европейски потребителски център изясняват, че това е ваше право.

 

Забелязва се внезапно повишаване на онлайн извършването на покупки след коронавирус пандемията. Повечето от дейните хора избират точно този вид шопинг поради неналичието на време, удобството и опцията да поръчат стоката във всеки един час на денонощието, без да се преценяват с работно време.

 

Тук обаче идват и проблемите, които са свързани главно с превоза, поради който стоката закъснява, а от време на време въобще не идва, изключително, в случай че сте поръчали доставка от чужбина. Немалко са и недоволствата от това, че дрехата не дава отговор на посочения размер или брой. В най-честия случай търговецът не връща парите назад, макар недоволството.

Първият съвет на специалистите е при такова без умисъл незабавно да се свържете с търговеца, без значение дали е у нас или в чужбина. Пазаруващите би трябвало да са наясно, че правата им у нас са предпазени оптимално и са хармонизирани с европейското законодателство. В такива случаи, в случай че след подаването на сигнала за неправда със стоката, търговецът не отговори, се обърнете към отрасловите организации.

 

За да бъдете аргументирани е добре да пазите документа с поръчката, а в случай че сте подписали протокол при приемане на доставката, да може да се види, че в действителност има разлика в поръчката. Имате същите права при извършване на покупки от страна от Европейски Съюз – в границите на 14 дни от доставката, можете да върнете дефектна или нехаресвана стока, без значение от кое място идва пратката. Изключение вършат само долни дрехи и парфюми. В период от още 14, най-късно до 30 календарни дни, би трябвало да ви бъде възобновена цялостната кума, която сте платили. 

 

Добре е преди да поръчате каквото и да било, да проучите добре търговеца.

 

Най-сложно стои въпросът с покупката на коли, скъпи колела или селскостопанска техника, за които купувачът отделя съществени суми. Обикновено автомобилът се транспортира от друга страна, а банковият трансфер е към 3-та страна. Ако обаче в един миг връзката спре, а автомобилът не дойде, парите също са непроследими. В такива случаи е редно да се обърнете към полицията, защото те са единствените, които могат да стигнат до дирите на измамниците, въпреки че и това не е несъмнено.

Експертите припомнят, че откъдето и да сте закупили техниката, тя би трябвало да има 2 години гаранция.

 

Съветът на движимостите в сектора е да не скачате незабавно, в случай че видите голямо понижение, а първо проучете търговеца и се запознайте с цените на същата стока в други уеб сайтове, тъй като може да се касае просто за машинация.

Проучване на Национален статистически институт сочи, че тази година се обрисува потребителите да са много по-скромни и да внимават какъв брой харчат за празниците. 20% от купувачите ще дадат по-малко пари за дарове спрямо предходната година.

Инфо: Уикенд

Тагове: НСИ онлайн пазаруване покупка търговци експерти КЗП права
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР