Експертите от НАСА до дни ще представят събраните данни и

...
Експертите от НАСА до дни ще представят събраните данни и
Коментари Харесай

Как от синя планета Марс е станал пустиня?

Експертите от НАСА до дни ще показват събраните данни и разбори от проучванията на всички задачи на Марс до момента. За човечеството е значимо да знае по какъв начин да забави изстиването на Земята, с цел да не се трансформира в ледения Марс. Това изяснява един от откривателите на планетата професор Франц Ренц. Той е един от участниците в марсоходните задачи на НАСА, а поради фестивала на науката дойде и у нас.

От няколко години работното му място е на Марс. Задачата му е да се придвижва по марсианската порвърхност безаварийно и да разгадава състава на скалите. Но по пътя към Марс, професорът тръгнал с различен напълно земен героизъм.

" Имаме едно малко устройство, което НАСА доста хареса, тъй като може да открива минерали, съдържащи желязо. В моята лаборатория тази инсталация заема цяла стая, само че за Марс трябваше да е малко и да се побира в ръката ", споделя той.

Кръстили апаратчето Мимос - от " дребен спектрометър " и може може да се каже, че е едно от сетивата на марсохода - по тази причина стои на носа. И откогато е горе, безотказно и чинно мери и изпраща данни, които Франц би трябвало да разшифрова. Така той и неговият марсиански делегат откриват минерали, които потвърждават недвусмислено, че на Марс е имало вода. Много вода.

" Има някoлко минерала, които потвърждават минало съществуване на вода. Но най-впечатляващо е съществуването на яросит. Минерал с кристална конструкция и три хидроксилни групи Той може да се образува единствено във воден разтвор, освен това киселинен. Дори можем да кажем и неговото РН, което е сред 2 и 4, каквото е и в нашия корем ", изяснява проф. Ренц.

Проучвайки състава на минералите, учените считат, че към този момент са наясно за какво Марс от синя планета става пустиня.

" Марс е на половина по-малък и по тази причина губи доста по-бързо силата си. И с цел да запазим земята по-дълго синя, би трябвало да се опитаме да задържим силата вътре в нея. Няма потребност, да вземем за пример, да изпращаме нуклеарните боклуци в космоса, като можем да ги върнем по-дълбоко в земята ", споделя проф. Ренц.

И още едно конкретизиране. Оказва се, че Марс е червен единствено денем. Привечер, всичките му залези са сини. Няма дъжд, който да почисти праха с високо наличие на стоманени соли. А те пропущат синьо и обагрят със сиянието си теменужените залези.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР