Експертите от Кофас очертават мрачни перспективи за развитието на икономиките

...
Експертите от Кофас очертават мрачни перспективи за развитието на икономиките
Коментари Харесай

Кофас прогнозира глобална рецесия в Европа и още по-голяма нестабилност у нас

Експертите от " Кофас " обрисуват мрачни вероятности за развиването на стопанските системи в цяла Европа, в това число и у нас. Наред с последствията от войната в Украйна, агресивното стягане на паричната политика в международен мащаб и непрекъснатата инфлация, те акцентират открития режим на стагфлация, в който напредък съвсем няма, а цените не стопират да порастват.

Перспективите за световна криза стават все по-реални

Според икономическа оценка за растежа на Брутният вътрешен продукт, направена от " Кофас ", поради развиването на обособените страни и браншове, намаления има на 49 секторни оценки, които са чувствителни към икономическия цикъл. Сред тях са строителството, металургията, дървесината и химическата индустрия в разнообразни географски райони.

" Кофас ": Има над 20% растеж при цените на храните за 4-те месеца

Най-силно обиден е селскостопанският бранш в резултат на покачващите се цени на енергийните първични материали

Предвид упоменатите световни трендове, " Кофас " преразгледа прогнозите си за международния напредък за идната година - той ще бъде под 2%, както беше през 2001 година, 2008-а, 2009-а и 2020 година.

Енергийната рецесия се задълбочава и Европа се приготвя за нови ограничения

Независимо дали става дума за " непринудено " ограничение на потреблението (преустановяване на действия, който са нерентабилни заради разноските енергия) или за налагане на правила отстрана на държавните управления, това сигурно ще докара до понижаване на производството и спад на Брутният вътрешен продукт.

" В България обстановката е още по-нестабилна, поради политическите и обществени опасности, които следим към този момент месеци наред. На база на това мога да кажа, че енергийната неустановеност в страната несъмнено ще повлияе отрицателно върху бизнеса в идващите месеци, а резултатите ще се усетят даже и следващата година ", разяснява Пламен Димитров - шеф на " Кофас " България.

През последните няколко месеца се следи трайно висока и все по-широко публикувана инфлация в развитите и нововъзникващи стопански системи. В тази конюнктура централните банки не престават да бъдат уверено нападателни и множеството от тях се върнаха към невиждани през последното десетилетие равнища на главните лихвени проценти.
 Вероятността за криза в Съединени американски щати през 2023 година доближи 100%
Вероятността за криза в Съединени американски щати през 2023 година доближи 100%

Това сочи прогнозата на Bloomberg Economics
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР