Експертите на Института за пазарна икономика предлагат премахване на неефективни

...
Експертите на Института за пазарна икономика предлагат премахване на неефективни
Коментари Харесай

Икономисти предлагат премахването на неефективни данъци

Експертите на Института за пазарна стопанска система оферират унищожаване на " неефективни " налози, като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните награди, както и унищожаване на данъчните преференции като понижената ставка Данък добавена стойност върху туризма. Това се разбра от коментар на икономистите, представени от Българска телеграфна агенция, от института по признатия на първо четене проектобюджет за бюджет.

Предлага се също отвод от нарастването на осигурителната вноска за държавна пенсия (заложено нарастване от 1 % от 2018 г.), отпадане на опцията за прекачване парите от пенсионните фондове към солидарната система. Институтът предлага още разтрошаване на монопола на здравната каса и прекачване на 2 процентни пункта от здравните осигуровки към частните фондове.

Приходите в държавния бюджет през 2018 година могат да бъдат 36.9 милиарда лв. или 35 % от Брутният вътрешен продукт, при заложени в проектобюджета на Министерството на финансите доходи от 38.2 милиарда лв., което е 36.2 % от Брутният вътрешен продукт, показаха икономистите.

Те считат, че разноските в държавния бюджет през 2018 година би трябвало да са 35.7 млрд лв. или 33.9 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Министерството на финансите предлага в своя проектобюджет разноски с близо 3.6 милиарда лв. повече - общо 39.3 милиарда лв.. Икономистите също считат, че е изцяло реалистично в плана да се заложи бюджетн остатък от 1.1 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а Министерството на финансите - бюджетен недостиг от 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Очакванията за напредък на Брутния вътрешен артикул се покачиха от 2.5 % от към 4 %, напомни Десислава Николова, основен икономист на инситтута. До октомври има остатък от 2.4 милиарда лв. в консолидирания бюджет, дължащи се на по-добро събиране на налозите и по-малко финансови разноски, уточни Николова.

На фона на високия напредък се придържаме към дефицитната политика, добави тя. До 2008 година високият растеж на стопанската система вървеше дружно с бюджетни остатъци, а след 2009 година държавният бюджет е с недостиг. От икономическа позиция няма пояснение за тази политика на бюджетен недостиг, която ще продължи и през идващите най-малко две години, разяснява Николова.

Предвид бурното икономическо развиване и дефицита на квалифицирани фрагменти, най-важната промяна е тази в образованието, считат в ИПИ. Необходимо е в най-кратки периоди да се обвърже финансирането на образованието с постигнатите резултати, да се основат тласъци за привличане на млади и амбициозни учители и действително въвеждане на дуално образование, допълниха икономистите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР