Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци

...
Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци
Коментари Харесай

Сблъсъци на спътници с космически боклук ще има веднъж на всеки 5-9 години

Експерти от водещи галактически ведомства по света предвиждат, че конфликти на спътници с отпадък на орбита ще има минимум един път на всеки 5-9 години, съобщи ТАСС. Това съобщи шефът на НАСА Джим Брайдънстайн в американския Конгрес.


Брайдънстайн напомни, че с разглеждането на значимия въпрос се е заел Междуведомственият координационен комитет за галактическия отпадък. Въпросната конструкция включва 13 галактически ведомства. Сред членовете й е и Роскосмос.

" Координационният комитет стигна до извода, че в случай че честотата на изстрелванията в космоса и боклукът на орбита останат непроменени, един път на всеки 5-9 години ще има конфликт на ниска околоземна орбита, сходен на генериралия хиляди обломки конфликт сред функциониращия американски информационен сателит " Иридиум " и излезлия от приложимост руски боен сателит " Космос " през 2009 година ", разясни Брайдънстайн.

При това той означи, че тези умозаключение ще са в действие само в случай че изстрелванията в космоса и броят на спътниците на орбита не бъдат увеличени. " В реалност обаче виждаме таман противоположното - ще има повече изстрелвания в космоса и по-голяма интензивност на ниска околоземна орбита - сподели Брайдънстайн. - Появилите се в резултат на сходни конфликти парчета ще застрашат на първо място Международната галактическа станция. Трябва да мислим за идващите 50-100 години, като се има поради, че извличаме все по-голяма изгода от усвояването на космоса. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР